idefix’te Satış Yapın
Uygulamaya Özel 200 TL Üzeri Alışverişlerinizde Kargo Bedava !
Televizyon Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz
Teknoloji ve Oyun Tutkunlarına

Televizyon Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Cep telefonu ve bilgisayarda izleme davranışlarının artışından sonra televizyonların işlevini yitirdiği düşünülüyordu. Her ne kadar ulusal yayınları izleme oranı düşüş gösterse de televizyon, Smart TV özelliğiyle âdeta atağa geçti. Yakın bir zamana kadar televizyon satın alırken sadece ekran büyüklüğü önemliydi. Ancak günümüz cihazlarında işletim sisteminden bağlantı seçeneklerine, renk aralığından ekran kalitesine kadar birçok noktayı incelemek gerekiyor.

Eğer siz de "Yeni bir televizyon alırken nelere dikkat etmek gerek?" diye merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Kullanım Amacı Nasıl Belirlenir?

Televizyon kısa sürede değiştirilmeyen, uzun yıllar kullanılan ev elektronikleri arasındadır. Bu nedenle kullanım amacını önceden belirlemek ve bu amaca uygun cihazı satın almak son derece önemlidir. Televizyonların kullanım amaçlarına örnek olarak şunlar sıralanabilir:

  • Uydu yayınlarını izlemek: Bu durumda bütçe açısından uygun modeller tercih edilebilir. Dahili uydu alıcısı olan modeller bu amaç için ideal seçeneklerden olabilir.
  • Film veya dizi izlemek: Eğer film ya da dizi tutkunuysanız dijital platformları rahatça kullanabilmek adına Smart ya da Android TV satın alabilir, görüntü ve ses kalitesi iyi olan ürünleri tercih edebilirsiniz.
  • Oyun konsollarında oyun oynamak: Eğer satın alacağınız televizyonu bir oyun konsoluyla kullanmayı düşünüyorsanız televizyonun görüntü kalitesinin iyi olmasına, yüksek Hz değeri sunabilmesine ve hatta freesync gibi özellikleri barındırmasına dikkat etmekte fayda var.
  • Ofis kullanımı: Ofislerde iş amaçlı kullanılan TV'lerde genellikle en önemli detay bağlantı seçenekleridir. Birden fazla cihaza bağlantı kurabilmesi, Bluetooth gibi seçenekleri desteklemesi önemlidir. Böylece sunum ve benzeri işler çok daha kolay hâle gelir.

Televizyon Boyutu Kaç İnç Olmalı?

Televizyonun boyutunu seçerken dikkat edilmesi gereken birkaç farklı nokta vardır. Bunların başında odanın büyüklüğü ve izleme mesafesi gelir. Konforlu bir izleme deneyimi için mesafe arttıkça ekran büyümeli, azaldıkça ekran küçülmelidir.

Çözünürlüğü düşük televizyonlarda izleme aralığı dar iken, yüksek olan modellerde izleme aralığı(mesafesi) geniştir. Bununla beraber uzaktan küçük bir ekranı izlerseniz detayları görmekte zorlanabilirsiniz. Optimum değerlere göre bir tercih yapmak uzun vadede memnuniyeti arttırır.

İdeal uzaklık tablosu şöyledir:

Ekran Boyutu(inç) Minimum İzleme Mesafesi(metre) Tavsiye Edilen İzleme Mesafesi(metre)
32 1,2 – 1,6 2,4 – 3,2
40 1,5 – 2,0 3,0 – 4,0
50 1,9 – 2,5 3,8 – 5,0
55 2,1 – 2,8 4,2 – 5,6
65 2,5 – 3,3 5,0 – 6,6
75 2,9 – 3,9 5,8 – 7,8
85 3,3 – 4,4 6,6 – 8,8

Televizyon Çözünürlükleri

Televizyonlarda farklı ihtiyaçları karşılayan çözünürlükler bulmak mümkündür. Yaygın olarak dört farklı çözünürlükten bahsedilebilir.

  • HD: HD (High Definition), yüksek ekran çözünürlüğü anlamına gelir. Genel görüntüleme amaçlı ekranlarda sıklıkla kullanılır. 720 piksel kalitesinde çözünürlük sunar. Bu cihazlarla ulusal kanalları, film ve dizileri rahatlıkla izleyebilirsiniz.
  • Full HD: HD çözünürlükten farklı olarak 720 değil, 1080 piksel olan ekranlardır. Full HD çözünürlükteki televizyonlarda 40 ila 55 inç ekranlar, en yaygın kullanılan boyutlardandır. HD olan cihazlara göre daha iyi görüntü sunar.
  • 4K UHD: 4K çözünürlüklü cihazlar Full HD modellere göre dört kat daha fazla piksel sunar. Yatayda yaklaşık olarak 4000 piksel barındıran bu ürünler iyi kalitede görüntü veren cihazlar arasındadır. Birçok ulusal yayın ve dijital platform 4K görüntüleri destekleyen içerikler sunar. Bu cihazların bir çoğunda HDR teknolojisiyle karşılaşılabilir. High Dynamic Range anlamına gelen bu özellik ekrandaki renkleri daha gerçekçi hâle getirerek izleme deneyimini en üst seviyeye çıkarır.
  • 8K UHD: Diğerlerine oranla en iyi görüntü sunan cihazlardır. 7680x4320 piksel çözünürlüğünde görüntü oluşmasını sağlar. Profesyonel video prodüksiyonu, sanal gerçeklik ve geniş ekranlı TV'lerde tercih edilir. 4K'ya göre 4 kat daha yüksek çözünürlükteki bu ürünler, Full HD cihazlara göre 16 kat daha iyi görüntü sunar.

Full HD ile 4K TV Arasındaki Farklar

Full HD ve 4K televizyonlar arasında birçok farklı nokta bulunur. Tercih yapmak için hem ihtiyaçları hem farkları iyi irdelemek faydalı olur.

  • Full HD TV'ler 2 milyon pikselle görüntü sunarken 4K televizyonlarsa 8 milyon pikselle görüntü sunar.
  • 4K ile Full HD televizyonların aynı boyuta sahip olması halinde, 4K daha yoğun piksele sahip olduğu için ayrıntılı, keskin ve gerçekçi yayın sağlar.
  • Ekran boyutu büyüdükçe 4K TV'lerin performansı daha belirgin hale gelir.
  • Full HD ekranlar 4K olanlara göre daha ekonomiktir.

Televizyondaki Bağlantı Seçenekleri

Günümüzde en yaygın bağlantı seçeneği olarak HDMI gösterilebilir. HDMI bağlantısıyla kaliteli bir şekilde hem ses hem görüntü aktarılır. Televizyonlarla beraber harici alıcılar, konsollar ve bilgisayarda sıkça tercih edilir. Bu nedenle TV alırken mutlaka HDMI bağlantısının olup olmadığına ve kaç tane HDMI yuvasına sahip olduğuna bakmak gerekir. Birden fazla HDMI yuvası olması tercih sebebidir. Televizyonu satın aldığınız anda olmasa da ileriki dönemde birden fazla cihazı televizyonunuza bağlamak isteyebilirsiniz.

Buna ek olarak televizyonlarda bir diğer önemli bağlantı seçeneği USB'dir. USB, televizyona flash bellek ve harici birçok cihazın bağlantısı için kullanılır. Daha eski cihazları bağlamak için VGA veya Scart gibi yuvaların varlığını da kontrol edebilirsiniz. Eğer dahili bir uydu alıcısı TV ile beraber geliyorsa bu durumda uydu kablosunun bağlanması için de bir yuva olması gerekir.

Bağlantı seçenekleri sadece görüntü aktarımıyla sınırlı değildir. Bunun yanında daha iyi bir ses aktarımı veya internet bağlantısı için de gereklidir. Kablolu olabileceği gibi kablosuz bağlantı seçeneklerini de değerlendirmek gerekir. Kablolu internet bağlantısı için TV üzerinde bir adet ethernet girişi yer almalıdır. Kablosuz bağlantı isterseniz de wireless ve Bluetooth bağlantı seçeneklerinin varlığını kontrol edebilirsiniz.

Televizyonda Ekran Yenileme Hızı Kaç Hz Olmalı?

Frekans kelime anlamı olarak birim zamanda bir olayın kaç defa tekrarlandığının ölçütü olarak tanımlanır. Hertz(Hz) Türkçede ekran yenileme frekansı ya da ekran yenileme hızı olarak adlandırılır. Bu özellik bir televizyonun ekranı saniyede kaç kere yenilediğini gösterir.

Ekran yenileme hızı arttıkça ekranda gösterilen hareketler daha akıcı, titreşimsiz, takılmadan ve net bir şekilde görüntülenir. Ekran yenileme hızı film ve dizi takipçileriyle oyun severler için önemlidir. Eğer televizyonunuzda oyun oynamayı planlıyorsanız yüksek Hz değerine sahip televizyonlardan tercih etmelisiniz. Günümüzde ekranlarda 60, 120 ve 144 Hz gibi değerler görmek mümkündür.

Bunun yanında bazı TV'lerde freesync özelliği de bulunur. Bu özellik sayesinde konsol veya PC'de yer alan ekran kartı monitörle iletişime geçerek anlık olarak ekran yenileme hızını düzenler. Sahneye göre değişen ekran yenileme hızına ayak uyduran akıcı ve net bir görüntü elde edebilirsiniz.

Televizyonlardaki Görüntü Teknolojileri Nelerdir?

Günümüzde LCD, LED, OLED ve QLED gibi kavramlar kendini gösteriyor. Yeni nesil ekranlar hem iyi bir görüntü sağlıyor hem enerji tasarrufu yapıyor. Yazılım desteği sayesinde izleyiciyi daha canlı ve iyileştirilmiş bir görüntüyle buluşturuyor.

Bu kavramların ne anlama geldiğini merak ediyorsanız:

  • LCD: LCD teknolojisi sıvı kristallerin kullanıldığı ve bu sıvı sayesinde ışığın filtrelenmesine dayanan bir teknoloji. Bu modeller genellikle düşük enerji tüketimi ve uygun fiyatıyla ön plana çıkıyor.
  • LED: LED teknolojisine sahip olan televizyonların görüntüsü arka planda yer alan bir dizi LED ışığı sayesinde oluşturuluyor. Bu teknoloji sayesinde oldukça net bir görüntü sunan televizyonlar iyi bir kontrast oranı ve canlı renklerle kullanıcıların beğenisini kazanır. Üstelik LED ışıkları düşük enerji verimliliği de sunar.
  • OLED: OLED TV'lerde her bir piksel kendisini aydınlatır. Yüksek kontrast imkanı sunar ve siyah renkler çok daha belirgin hale gelir. Ayrıca teknolojisi gereği ince bir yapıya sahiptir. Hangi açıdan bakarsanız bakın kontrast mükemmel görünür. Bu nedenle diğerlerine göre daha yüksek fiyatlara sahiptir.
  • QLED: QLED teknolojisi, mikroskobik boyutlardaki nano kristallerin üzerine gelen ışığı filtrelemesi ve renkleri iyileştirmesi yöntemiyle çalışır. Geniş bir renk seçeneği sunan bu teknoloji parlaklık ve kontrast adına da iyi bir performans sunar. Canlı renkleriyle ön plana çıkan QLED televizyonlar daha az yansıma sağlayarak gündüz izleme deneyimini de iyileştirir.
  • NanoCell: NanoCell ise üzerinde yer alan nanopartiküller sayesinde istenmeyen renk ve ışıkları filtreleyen bir teknoloji kullanır. Böylelikle iyi ve net bir görüntü performansı sunar. Nanocell ekranlar gerçekçi ve saf görüntüsünün yanında ekstra görüş açısıyla da ön plana çıkar.

Televizyonların Ses Özellikleri

Televizyonlarda görüntünün tamamlayıcısı olan en önemli unsur sestir. İyi bir ses kalitesi; film izlemek, oyun oynamak gibi aktiviteleri çok daha keyifli hale getirir. Bu nedenle televizyon alırken ses konusuna dikkat etmek oldukça önemlidir. Cihazların yorumlarını gözden geçirebilir ses konusunda başarılı olan modelleri tercih edebilirsiniz. Bunun yanında Dolby Atmos gibi kendisini kanıtlamış teknolojileri inceleyebilirsiniz.

Dolby Atmos teknolojisi izlediğiniz film, video, spor karşılaşması veya oynadığınız oyundaki atmosferin sizin bulunduğunuz ortama gerçekçi bir şekilde yansıtılmasıdır. Yukarıdan yağan bir yağmur veya kameranın arkasından geçen bir aracın sesi gerçekte olması gerektiği gibi iletilir. Donanımınız uygun olduğu takdirde birçok dijital platformda Dolby Atmos uyumlu içeriklerle karşılaşabilirsiniz.

Televizyonlarda Panel Tipleri Nelerdir?

Televizyonlarda genel olarak, OLED TV'ler hariç, üç adet panel kullanılır. TN(Twisted Nemaric), VA(Vertical Alignment) ve IPS(In-Plane Switching) panel olarak adlandırılan bu paneller hemen hemen bütün markalarda bulunur. Kimi markalar kendi panellerini üretirken kimileriyse dışarıdan satın alarak üretim yapar. OLED teknolojisiyse diğerlerinden daha farklıdır. Organik ışık emisyonuyla piksellerin kendini aydınlatması sağlanır.

  • IPS panelse geniş izleme açısı sağlar, mükemmel bir renk seçeneği sunar fakat düşük kontrast performansı verir. IPS panel günümüz televizyonlarında en yaygın kullanılan paneller arasında yer alır.
  • VA panel daha fazla kontrast ve canlı renkler verirken izleme açısı dardır. Ayrıca VA panellerde gecikme süresi 10 saniyeyi bulabilir. Bu nedenle çevrim içi oyun oynayanlar tarafından tercih edilmez.
  • TN panelse piyasada yer alan en eski panel tipidir ve genellikle LCD ekran teknolojilerinde kullanılır.

OLED ile QLED Arasındaki Farklar

Televizyon dünyasının son zamanlarda en çok tartışılan iki gelişmesi OLED ve QLED teknolojisi olabilir. Birbirine göre kimi zaman avantaj sunan kimi zaman dezavantajları olan bu iki görüntüleme teknolojisinin arasındaki farklar şöyledir:

  • OLED TV'ler, QLED TV'lere göre siyah tonunu oluşturmada daha başarılıdır. Böylelikle sahnelerde oluşan kontrastı artırarak gerçekçi görüntüler sunar.
  • QLED televizyonların renk gamı Quantum Dot teknolojisi sayesinde OLED ekranlara göre çok daha parlak ve çeşitlidir. Yüksek parlaklık, gündüz ışığında daha net görüntüler sunar.
  • OLED TV'ler daha geniş bir izleme açısı sunar. OLED televizyonlarda 85 dereceye kadar izleme açısı bulunurken QLED televizyonlarda 55 dereceden sonra renklerde bozulmalar meydana gelir.
  • QLED TV yansımalara karşı daha iyi sonuç verir. Özel katmanı sayesinde OLED ekranlara göre daha az yansıma gerçekleşir.

Televizyonlarda Hangi İşletim Sistemi Kullanılır?

Günümüz televizyonlarında iki farklı işletim sistemi kullanılır. Smart TV ve Android TV olarak adlandırılan bu sistemler benzer özellikler sunsa da detaylarda birbirinden ayrılır. Smart TV'ler genellikle webOS veya Tizen OS sistemlerini üzerine inşa edilir. WebOS birçok markada görülebilirken Tizen OS ise Samsung markasına ait bir sistemdir.

Smart TV'lere klavye bağlayıp internete girmek, birçok platformun uygulamasına bağlanmak veya USB aracılığıyla film veya dizi izlemek mümkündür. Android TV ise cep telefonlarında ve tabletlerde kullanılan Android işletim sisteminin TV'ler için üretilen arayüzü olarak tanımlanabilir. Bu sistemle Google Play Store üzerinden birçok farklı uygulama indirilebilir, oyun oynanabilir.

Smart TV ile Android TV Arasındaki Farklar

Smart TV ve Android TV arasında seçim yapmak için farklarını iyi incelemek gerekir.

  • WebOS yani Smart TV basit arayüzü nedeniyle birçok kullanıcı tarafından kolay alışılıp hızlı kullanılan sistemlerden biridir.
  • Android TV diğer işletim sistemlerine göre daha geniş uygulama desteği sunar.
  • Android TV Google tarafından düzenli olarak güncelleme alırken Smart TV'lerde güncelleme desteği üreticiye bağlıdır.

Sonuç olarak televizyon seçimi yaparken birçok farklı marka ve özelliği gözetmek gerekir. Bunların yanında bütçeyi de göz önünde bulundurup doğru tercihi yaparak uzun yıllar kullanacağınız bir televizyon satın alabilirsiniz. QLED veya OLED, 4K veya 8K fark etmeksizin ihtiyacınızı karşıladığı sürece yeni nesil Smart TV veya Android TV'lerle evinizin konforunda keyifli saatler geçirebilirsiniz.