Efsuncu Baba-Türk Edebiyatı Klasikleri 3 Hüseyin Rahmi Gürpınar
Batıl inançlar bir hayatı ne kadar ele geçirebilir? Bu sorunun cevabını Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın Efsuncu Baba adlı eserinde bulabilirsiniz. Yazar; büyü, define ve batıl inançlara fazlasıyla inanan bir adamı ve eserin sonunda politik kandırmaca üzerinden Enver Paşa'yı sertçe eleştirir fakat bunu yaparken okurlarına eğlenceli bir eser sunar. Efcuncu Baba eseri ile fazlasıyla inançlı olan bir adamın yanlış düşüncelere kapılmasının sonuçlarını eşsiz bir üslupla okuyabilirsiniz! Gelin, romanda sizi nelerin beklediğinden kısaca bahsedelim.
"Efsuncu Baba" adlı kitabı neden okumalısınız?
Türk Edebiyatı'nın önemli yazarlarından biri olan Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın Efsuncu Baba adlı eseri toplamda 10 bölüm ve 84 sayfadan oluşuyor. Yazarın alaycı eleştirisi ve eğlenceli kurgusu bu eserinde, batıl inançlarla işleniyor. Eser, Agop ile Kirkor adlı iki arkadaşın çalıştıkları iş yerinde Enveri adındaki adamla karşılaşmalarıyla başlıyor. Kitaba adını veren Efsun Baba karakteri Enveri; simya, büyü ve çeşitli batıl inançlarla fazlasıyla ilgileniyor. Enveri'nin eline bir kitap geçiyor ve bu kitapta İstanbul'un bir noktasında bulunan define ile şifresinin yazılı olduğu öğreniliyor. Kitapta bir efsun ve iki melekten bahsediliyor. Enveri; Agop ile Kirkor'un bahsi geçen melekler olduğunu sanarak evinde yaşamalarını istiyor. Agop ile Kirkor'da bu durumu fırsata çeviriyor. Batıl inançların insanlara neler yaptırdığını, Osmanlı döneminin sosyal yaşantısını, inanç ile hırsın arasında kalmayı yazarın eğlenceli anlatımıyla size sunan bu eseri tekrar tekrar okumak isteyebilirsiniz.
Bunları biliyor muydunuz?
Efsuncu Baba romanında geçen Binbirdirek'in tiyatro oyunlarının ilk kez sahnelendiği gerçek bir İstanbul mekânı olduğunu biliyor musunuz? Hüseyin Rahmi Gürpınar, kurguladığı karakterlere sosyal konumlarına göre gerçekçi özellikler ekler. Bu romanında mekânlara da gerçeklikten payını verir. 1924 yılında kitabın ilk baskısı gerçekleşir. Efsuncu Baba; okur ve eleştirmenlerden büyük ilgi görerek kült eserler arasındaki yerini alır. Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 2018 yılında günümüz Türkçesine uygun şekilde derleyerek okuyucu kitlesini yaş ortalaması bakımından genişletir. Bu sayede eser, yediden yetmişe tüm okuyuculara hitap eder. Üstelik 1950 yılında, romanla aynı ismi taşıyan Efsuncu Baba (IMDb: 3,4/10) filmi beyaz perdede izleyiciyle buluşur. Dilerseniz siz de kitabı okuduktan sonra filmine göz atarak, zihninizde canlandırdıklarınızla film kurgusunu karşılaştırabilir ve oyunculukları değerlendirebilirsiniz.
Bu kitabı sevenler için diğer önerilerimiz
Türk Edebiyatı'na kült eserler kazandıran Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın Efsuncu Baba adlı kitabını severek okuduysanız keyifli konuları ve eşsiz üslubuyla başka kitapları da sizi bekliyor. Gizemli bir mektuplaşmanın evliliğe giden yolculuğunu Kuyrukluyıldız Altında Bir İzdivaç, cumhuriyetin verdiği haklarla özgürleşen kadınların güzel hikâyesini Meyhanede Hanımlar ve herkesi küçümseyen Meftun'un başına gelenleri anlatan Şıpsevdi kitaplarına göz atabilirsiniz.
Neden idefix?
Siparişinizi teslim aldığınız tarihten itibaren 14 gün içinde iade edebilir, iade sürecinin tamamlanmasının ardındansa ödemenizi hızla geri alabilirsiniz.
Kullanıcı dostu ara yüzümüz tüm ihtiyaçlarınıza eksiksiz yanıt verebilmek için tasarlandı. Deneyiminizi uçtan uca kusursuz kılmak adına çağrı merkezimiz ve canlı destek hattımızla ihtiyaç duyduğunuz her anda yanınızdayız!
Siparişlerinizin bir an önce ulaşması için sabırsızlandığınızın farkındayız. Sunduğumuz farklı teslimat seçenekleri arasından size en uygununu belirlemeniz, siparişinizi olabildiğince çabuk veya dilediğiniz zaman aralığında sorunsuz bir biçimde teslim etmemiz için yeterli.