Godot'yu Beklerken Samuel Beckett
Yaşam amacınızı durup düşündüğünüz zamanlar oluyor mu? Hayatın koşturmacası arasında kaybolup gidenlerden misiniz? İki büyük Dünya Savaşı sonrasında, insanların derin buhranlar yaşadığı zamanlarda Samuel Beckett; varoluşsal düşüncelerini oldukça etkileyici bir kurgu, üslup ve yapı içinde eserler kaleme alır. Godot'yu Beklerken adlı iki perdelik absürd tiyatro eseri de onun eşsiz örneklerinden biri... Gelin; çok eleştirilen, üzerinde çokça düşünülen Godot'nun ne olduğunu, kim olduğunu kısaca inceleyelim.
"Godot'yu Beklerken" adlı kitabı neden okumalısınız?
Samuel Beckett tarafından kaleme alınan absürd tiyatronun en bilindik eserlerinden olan Godot'yu Beklerken adlı kitapta; zaman ve mekân kavramı, önemini yitiren bir bağlamda kurgulanıyor. Belirsizliğin ele alındığı eserde Beckett; oldukça sade ve açık bir dil kullanmayı tercih ediyor. Toplam 135 sayfadan oluşan Godot'yu Beklerken adlı kitabındaki diyaloglarda; derin sessizliklere, boşluklara ve duraklamalara sık sık rastlanıyor. Bu bozuk tempo ve kara mizah; eserin en belirgin özellikleri arasında... Eserin iki ana karakteri Estragon ve Vladimir; kitabın sonuna dek Godot'yu bekliyorlar. Okur ise belirgin bir anlamı olmayan Godot'yu anlamlandırmak için uğraşıyor, onun kim veya ne olduğunu anlamakta güçlük çekiyor. Eserde beklenmekte olan Godot, belki de hayatın akışı içinde bir yerlerde var olduğuna inanılan bir kurtarıcının metaforu yalnızca... Samuel Beckett'in zihin dünyasını görmek ve anlamlandırmak için siz de bu kült eserle bir yolculuğa çıkabilir; Estragon ve Vladimir ile birlikte Godot'yu bekleyebilirsiniz.
Bunları biliyor muydunuz?
İrlandalı yazar Samuel Beckett tarafından Fransızca olarak "En Attendant Godot" adıyla yazılan eserin, ilk kez 1953'te Paris'te sahnelendikten sonra yazarın kendisi tarafından yapılan değişikliklerden sonra 1954 yılında İngilizceye çevrildiğini biliyor muydunuz? Avangard olarak nitelendirilen eser; içerisinde postmodern özellikler barındırmasına karşın Samuel Beckett'in "saçma" olarak adlandırdığı yaşam felsefesinin en belirgin özelliklerini yansıtır. Türkiye'de sahnelenen oyun; 1950'li yılların siyasi atmosferinden kaynaklanan sebeplerle polis tarafından basılır ve yasaklanır. Sonrasında serbest bırakılan oyun, sahnelenmeye devam eder. İki perdelik oyun, aynı adla sinemaya (IMDb: 7.6) uyarlanır. Filminin yönetmenliğini ise Scott Elliot yapar. Kabalcı Yayınevi tarafından 2021 yılında yayımlanan eserin çevirmenliğini Pınar Aziz ile Volga Serin S. üstlenir. Nobel Edebiyat Ödülü alan yazarın dünyaca tanınmasını sağlayan eserlerinden biri olan, yazıldığı günden bugüne Godot üzerine tartışmaların devam ettiği bu eseri çok beğeneceğinize eminiz!
Bu kitabı sevenler için diğer önerilerimiz
Varoluşunu anlamsızlıkla açıklayan Samuel Beckett'in Godot'yu Beklerken eserini beğendiyseniz yine aynı yazara ait Hiç İçin Metinler ve Aşksız İlişkiler adlı kitaplarına da göz atabilirsiniz.
Katkıda Bulunanlar
Çevirmen:Pınar Aziz,Volga Serin S.
Neden idefix?
Siparişinizi teslim aldığınız tarihten itibaren 14 gün içinde iade edebilir, iade sürecinin tamamlanmasının ardındansa ödemenizi hızla geri alabilirsiniz.
Kullanıcı dostu ara yüzümüz tüm ihtiyaçlarınıza eksiksiz yanıt verebilmek için tasarlandı. Deneyiminizi uçtan uca kusursuz kılmak adına çağrı merkezimiz ve canlı destek hattımızla ihtiyaç duyduğunuz her anda yanınızdayız!
Siparişlerinizin bir an önce ulaşması için sabırsızlandığınızın farkındayız. Sunduğumuz farklı teslimat seçenekleri arasından size en uygununu belirlemeniz, siparişinizi olabildiğince çabuk veya dilediğiniz zaman aralığında sorunsuz bir biçimde teslim etmemiz için yeterli.