James Joyce'un alışılmışın dışındaki anlatımıyla sıradan bir güne birbirinden farklı iki karakterin gözünden bakmak ister misiniz? O hâlde İrlandalı yazar, şair, edebiyat eleştirmeni ve öğretmen olan Joyce'un post modern edebiyatın ilk romanı olarak görülen Ulysses adlı eseriyle tanışmaya hazır olun. Modern edebiyatın en önemli eserlerinden biri kabul edilen roman, Dublin'de geçen bir 24 saati anlatıyor. Gelin, bir günün sıradanlığının büyüsüne kapılacağınız bu romandan kısaca bahsedelim.
"Ulysses" adlı kitabı neden okumalısınız?
Roman, 16 Haziran gününde Dublin şehrinde geçiyor. Şehir; sıradan bir güne ev sahipliği yapmanın ötesinde, hikâyede bütün karakterler kadar önem ifade ediyor. Öğrenci olan Stephen Dedalus, daha hayalci ve sanatsal bir karakter olarak eserde yer alıyor. Yetişkin reklam toplayıcısı Leopold Bloom ise gerçekçiliğiyle bilimin bir yansımasını sunuyor. Romanda 24 saatlik bir zaman dilimine değinen James Joyce, hikâyesini anlatırken Dedalus ile Bloom'u, gençliğinin ve yetişkinliğinin bir yansıması olarak kullanıyor. Joyce, Ulysses adlı romanında bir günü doğrusal olmayan bir anlatımla aktarıyor. Eserde bilinç akışı tekniği gibi farklı yöntemler kullanarak okuyucuya farklı bir okuma deneyimi sunuyor. Bir günün sınırlarında gezinen ve modern edebiyatın birçok eserine ilham kaynağı olan roman, akıcı anlatımıyla bir solukta okunuyor. Eser ile her insanın yaşadığı, sıradan bir günün en derin ayrıntılarının farkına varacak ve sıradanlıkları bambaşka bir gözle karşılamaya başlayacaksınız.
Bunları biliyor muydunuz?
Dublin kentinde her yıl 16 Haziran gününün Ulysses romanına ithafen "Bloomsday" (Bloom günü) olarak kutlandığını biliyor muydunuz? Romanın 16 Haziran gününde geçmesinin yazarın hayatında özel bir anlamı bulunur. James Joyce, 1904 yılında Nora Barnacle adında bir kadınla tanışır. Ulysses romanı da 16 Haziran 1904 gününde, Joyce'un Nora'yı sevdiğini anladığı günde geçer. Yazar, eserinin kurgusunda Homeros'un Odysseia Destanı'nı esin kaynağı olarak kullanır. Romanın adında, karakterlerin yapısında ve hikâyenin anlatımındaki benzerlikler açıkça görülür. 18 bölümden oluşan roman, ilk olarak 1918 yılında Little Review dergisinde dizi şeklinde yayımlanmaya başlar. 1920 yılında ise eser henüz tamamlanmamışken yasaklanır. Tamamlanmış hâliyle bir bütün olarak yayımlanması, 1922 yılını bulur. Roman, Türkçeye ilk olarak 1996 yılında çevrilir. Yapı Kredi Yayınları ile okuyucuyla buluşan eser, Nevzat Erkmen çevirisiyle 2012 yılında yeniden basılır. Sahne oyunu ve film uyarlamaları bulunan roman, 1967 yılında yönetmen Joseph Strick tarafından "Ulysses" (IMDb: 6.5) adıyla beyaz perdeye uyarlanır.
Bu kitabı sevenler için diğer önerilerimiz
James Joyce'un Ulysses adlı romanını beğendiyseniz eseri okuduktan sonra yazarın Nora'ya Mektuplar, Dublinliler ve Sürgünler adlı eserlerine göz atabilirsiniz. Dilerseniz Stefan Zweig imzası taşıyan ve yine 24 saatlik bir sürede geçen Bir Kadının Yaşamından Yirmi Dört Saatisimli romanı da okuma listenize dâhil edebilirsiniz.
Katkıda Bulunanlar
Çevirmen:Nevzat Erkmen
Neden idefix?
Siparişinizi teslim aldığınız tarihten itibaren 14 gün içinde iade edebilir, iade sürecinin tamamlanmasının ardındansa ödemenizi hızla geri alabilirsiniz.
Kullanıcı dostu ara yüzümüz tüm ihtiyaçlarınıza eksiksiz yanıt verebilmek için tasarlandı. Deneyiminizi uçtan uca kusursuz kılmak adına çağrı merkezimiz ve canlı destek hattımızla ihtiyaç duyduğunuz her anda yanınızdayız!
Siparişlerinizin bir an önce ulaşması için sabırsızlandığınızın farkındayız. Sunduğumuz farklı teslimat seçenekleri arasından size en uygununu belirlemeniz, siparişinizi olabildiğince çabuk veya dilediğiniz zaman aralığında sorunsuz bir biçimde teslim etmemiz için yeterli.