Can Yayınları Bulantı - Jean-Paul Sartre
Bir taşa bakarken tiksinti hissiyle kendi varlığının saçmalığına yönelen bir adamın peşine takılmaya ne dersiniz? Varoluşçu felsefenin manifestosu sayılabilecek “Bulantı” romanı, yetişkin yaş grubuna hitap ediyor. Jean-Paul Sartre'ın kült eserlerinden biri olan roman, başkahramanın dünya ve kendisinin dünyadaki yerini anbean sorgulayarak sizi de bu sorguya ortak ediyor. Felsefi bir roman olan eserin felsefe öğelerini barındırmasına rağmen sürükleyici anlatımıyla merakınızı cezbedeceğinden eminiz! Gelin, bir solukta okuyacağınızı düşündüğümüz romanın içeriğinden kısaca bahsedelim.
"Bulantı" adlı kitabı neden okumalısınız?
"Bulantı", Fransa’nın Bouville adlı kentine yerleşen 30 yaşındaki araştırmacı Antoine Roquentin’ın yaşadıklarını konu ediyor. Günlük biçiminde yazılmış olan roman boyunca Roquentin, tüm gündelik aktiviteleri içerisindeki yerini sorguluyor. Kendi varlığının saçmalığı, bu dünyaya neden ve nasıl geldiğinin anlamsız karmaşası ve kendi varlığından asla kaçamayacak olmasının can sıkan ağırlığını okuyucuya da yaşatıyor. Toplam 264 sayfadan oluşan roman; üslubu ve içeriğinin eşsizliği sayesinde edebiyat ve felsefe arasındaki ayrımı neredeyse tamamen ortadan kaldırıyor. II. Dünya Savaşı’nın yaratmış olduğu korku, baskı, tiksinti, saçmalık ve bunalım hissi; romanın her sayfasına iç karartıcı bir şekilde yansıyor.
Bunları biliyor muydunuz?
Varoluşçuluk felsefesinin en önemli temsilcilerinden biri olarak kabul edilen Fransız yazar Jean Paul Sartre’ın varoluşçuluk felsefesine dair gelişmekte olan tüm düşüncelerini ilk olarak “Bulantı” adlı romanında kapsamlı olarak ele aldığını biliyor muydunuz? Peki, yazarın 1964 yılında kendisine verilmek istenen Nobel Edebiyat Ödülü’nü reddettiğini duymuş muydunuz? Felsefi bir roman olarak nitelendirilebilecek “Bulantı”, yazarın sonraki felsefe eseri olan “Varlık ve Hiçlik” için bir ön hazırlık niteliği taşır. Yazar, romanı ilk olarak Melancholia ismiyle yayınlamak ister ancak hazırladığı taslak Gallimard Yayınevi tarafından beğenilmez ve reddedilir ancak aynı yayınevi eseri 1938 yılında yayımlar. Özgün dili Fransızca olan romanın orijinal adı, “La Nausée”. Eserin Türkiye’deki okurlarla ilk buluşması ise 1994 yılında gerçekleşir. Can Yayınları imzası taşıyan ve Selahattin Hilav tarafından tercüme edilen romanın 2016 yılında yayımlanan çevirisi ise Metin Celal’e ait. Felsefi bir roman olmasına rağmen yönetmenlerin de dikkatini çeken eser, Amerikalı yönetmen Wes Malvini tarafından 2009 yılında serbest biçimde sinemaya uyarlanır. Dilerseniz siz de bu romanı okuduktan sonra “Nausea” (IMDb: 8.0) isimli filmi izleyip romanla karşılaştırabilir, eserin okurken uyandırdığı bulantı hissini bir de beyaz perdenin büyülü atmosferinde deneyimleyebilirsiniz.
Bu kitabı sevenler için diğer önerilerimiz
Dilerseniz 1980 yılında hayata gözlerini kapatan yazarın “Bulantı” adlı romanını okuduktan sonra öz yaşam öyküsünü kaleme aldığı ve aynı zamanda ona Nobel Ödülü’nü kazandıran “Sözcükler” adlı eserini okuyabilirsiniz.
Katkıda Bulunanlar
Çevirmen:Selahattin Hilav
Neden idefix?
Siparişinizi teslim aldığınız tarihten itibaren 14 gün içinde iade edebilir, iade sürecinin tamamlanmasının ardındansa ödemenizi hızla geri alabilirsiniz.
Kullanıcı dostu ara yüzümüz tüm ihtiyaçlarınıza eksiksiz yanıt verebilmek için tasarlandı. Deneyiminizi uçtan uca kusursuz kılmak adına çağrı merkezimiz ve canlı destek hattımızla ihtiyaç duyduğunuz her anda yanınızdayız!
Siparişlerinizin bir an önce ulaşması için sabırsızlandığınızın farkındayız. Sunduğumuz farklı teslimat seçenekleri arasından size en uygununu belirlemeniz, siparişinizi olabildiğince çabuk veya dilediğiniz zaman aralığında sorunsuz bir biçimde teslim etmemiz için yeterli.