Darağacında 15 Kadın: Türkiye'de İdam Edilen Kadınların Gerçek Hikayeleri 1931-1971 Tarık Işık
İdam cezasına çarptırılan kadınların başından neler geçtiğini, onları bu talihsiz sonuca götüren sürecin ne olduğunu merak ediyor musunuz? Türkiye'de idam cezasının uygulandığı yıllarda kadın erkek yüzlerce kişi çeşitli suçlardan dolayı darağacına gidiyor... Bu mahkûmların içinden 15'inin kadın suçlular olduğu görülüyor. Tarık Işık imzasıyla yayımlanan Darağacında 15 Kadın: Türkiye'de İdam Edilen Kadınların Gerçek Hikâyeleri 1931-1971 isimli kitap, okurlar tarafından yoğun bir ilgi görüyor. Gelin, aynı yıl içinde 3. baskısı yapılan bu kitabı yakından tanıyalım.
"Darağacında 15 Kadın: Türkiye'de İdam Edilen Kadınların Gerçek Hikâyeleri 1931-1971" adlı kitabı neden okumalısınız?
Yazar Tarık Işık, kitabında idamın tarihini, yıllar içinde yapılan uygulama değişikliklerini gözler önüne seriyor. Cumhuriyet Dönemi'nde bir idam mahkûmunun infazının gerçekleşmesi için milletin temsilcilerinin görev yaptığı Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından onay verilmesinin gereğinden bahsediyor. Meclisin onama kararı sonrası idam cezasının infaz edildiğini belirtiyor. Bu cezanın 80 sonrası dönemde çok tartışıldığını ve 1984 yılından sonra uygulanmamaya başladığını anlatıyor. Darağacında 15 Kadın: Türkiye'de İdam Edilen Kadınların Gerçek Hikâyeleri 1931-1971 isimli kitap ölüm cezalarının tarihsel gelişimini açıkladıktan sonra cinayet suçundan mahkûm olan ve idam cezasına çarptırılan 15 kadının hikâyesini işliyor. Kadınların hangi suçu nasıl işlediklerini, mahkeme süreçlerini, dava dosyalarında yazanları, hüküm giymelerini ve idam edilişlerini anlatılıyor. Her bir kadın suçlunun idam öncesi yaşadıkları mahkûmiyet günlerini, koğuşlardaki diğer kadın mahkûmlarla ilişkilerini, idama sabah erken saatte diğerleri uyurken nasıl sessizce götürüldüklerini, idam sehpasına çıkışlarını, bağırmalarını, ağlamalarını ve son sözlerini ayrıntılı olarak anlatıyor. Tarih, hukuk gibi alanlarda yazılan, belgelere dayalı araştırma eserleri ilginizi çekiyorsa Türkiye'de 1931-1971 yılları arasındaki 40 yıllık dönem içinde asılan kadınları konu alan bu kitabı okuyabilirsiniz.
Kitap hakkında diğer bilgiler
Araştırmacı gazeteci ve arkeolog olan Tarık Işık bu kitaba konu olan araştırmaya başlarken pek çok kaynak üzerinde çalışma yapar. Milli Kütüphane, eski gazete arşivleri, Türk Tarih Kurumu Kütüphanesi, Anadolu Ajansı'nın kaynakları ve ayrıca Türkiye Büyük Millet Meclisi ile Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesi arşivlerinden de yararlanır. Yazar, topladığı bilgilerle hazırladığı kaynak kitabın ilk bölümlerinde idamın tarihine ışık tutarken sonraki bölümlerinde asılan kadın mahkûmların öykülerine yer verir. Tarık Işık kitabını istatistiklere, belgelere, tutanaklara ve cellatların konuşmalarına dayandırır. Sözcü Kitabevi tarafından 2022'de yayımlanan eser 272 sayfadan oluşur.
Bu kitabı sevenler için diğer önerilerimiz
Bu kitap ilginizi çektiyse araştırma ve tarih dalında yazılan Modernleşen Türkiye'nin Tarihi ve İmzalı-Türklerin Tarihi 1 - Orta Asya'nın Bozkırlarından Avrupa'nın Kapılarına isimli eserleri de inceleyebilirsiniz.
Neden idefix?
Siparişinizi teslim aldığınız tarihten itibaren 14 gün içinde iade edebilir, iade sürecinin tamamlanmasının ardındansa ödemenizi hızla geri alabilirsiniz.
Kullanıcı dostu ara yüzümüz tüm ihtiyaçlarınıza eksiksiz yanıt verebilmek için tasarlandı. Deneyiminizi uçtan uca kusursuz kılmak adına çağrı merkezimiz ve canlı destek hattımızla ihtiyaç duyduğunuz her anda yanınızdayız!
Siparişlerinizin bir an önce ulaşması için sabırsızlandığınızın farkındayız. Sunduğumuz farklı teslimat seçenekleri arasından size en uygununu belirlemeniz, siparişinizi olabildiğince çabuk veya dilediğiniz zaman aralığında sorunsuz bir biçimde teslim etmemiz için yeterli.