Kadınlar Ülkesi Charlotte Perkins Gilman
Feminist edebiyatın önemli temsilcilerinden biri olan Amerikalı Yazar Charlotte Perkins Gilman’ın içerisinde yalnızca kadınlara yer verdiği Kadınlar Ülkesi adlı eseri, sizlere yepyeni bir dünyanın kapılarını aralıyor. Kadınların cinsel obje olmadığını ve tıpkı erkekler gibi bir ülke yönetebileceğini açıkça vurgulayan yazar, yarattığı ütopik dünya ile okurların beğenisini kazanıyor. Gelin, her yaştan okura hitap eden Kadınlar Ülkesi adlı eseri daha yakından inceleyelim.
"Kadınlar Ülkesi” adlı kitabı neden okumalısınız?
Eser; Terry, Jeff ve Van adlı Amerikalı üç bilim insanının yalnızca kadınlardan oluşan bir topluluğun varlığını fark etmesiyle başlıyor. Erkeksiz bir toplumda düzen ve demokrasinin asla olamayacağı, birlik ve beraberliğin sağlanamayacağını düşünen Terry, Jeff ve Van’ın kadınlar ülkesinde bulunduğu süre boyunca karşı karşıya kaldığı zorluklar anlatılıyor. Birlik ve beraberlik içerisinde, erkeklere muhtaç olmadan yaşayan kadınlar; kalıplaşmış kadın profilini yıkmayı başarıyor. Üreme için erkeğe ihtiyacın olmadığı ütopik bir dünya olan Kadınlar Ülkesi’nde tecavüz, hırsızlık, cinayet, kin, kıskançlık, açlık, sefalet ve öfke gibi olumsuz durumlar yaşanmıyor. Aynı zamanda kadının bir devleti yönetebileceğini dile getiren yazar, önemli mesajlar vermeyi ihmal etmiyor. Kadınların birlik ve beraberlik içerisinde olduğu sürece her şeyi yapabileceğini vurgulayan Charlotte Perkins Gilman, sizleri Kadınlar Ülkesi’ne davet ediyor. Feminist ütopya niteliğinde yazılan Kadınlar Ülkesi, şimdiye dek görmediğiniz türde bir ütopya!
Bunları biliyor muydunuz?
Charlotte Perkins Gilman’ın Kadınlar Ülkesi adlı eserinin ilk olarak tefrika hâlinde yayımlandığını biliyor muydunuz? Orijinal adı “Herland” olan Kadınlar Ülkesi, ilk kez 1915 yılında Charlotte Perkins Gilman’ın editör olarak çalıştığı The Forerunner dergisinde tefrika olarak yayımlanır. Derginin Ocak 1916 sayısına, hikâyenin devam niteliğinde olan "With Her in Ourland" adlı hikâye eklenir. Okurlar tarafından büyük ilgi gören hikâye, 1979 yılında Pantheon Books etiketiyle basılır. Kadınlar Ülkesi, yazarın 1911 yılında yazdığı Dağı Yerinden Oynatmak (Moving the Mountain) adlı ütopik üçlemenin ikinci kitabı olarak kabul edilir. Toplam 200 sayfadan oluşan eser, 2021 yılında Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları etiketiyle raflarda yerini alır. Kadınlar Ülkesi, Ferit Burak Aydar tarafından Türkçeye çevrilir.
Bu kitabı sevenler için diğer önerilerimiz
Kadınlar Ülkesi adlı eseri beğendiyseniz ve Charlotte Perkins Gilman’ın dünyasında ufak bir gezintiye çıkmak istiyorsanız Kadınlar Ülkesi adlı eserin ilk cildi sayılan Dağı Yerinden Oynatmak ve dört kısa hikâyeyi içinde barındıran Sarı Duvar Kağıdı adlı eserlerini okuyabilirsiniz. Aynı zamanda Margaret Atwood’un Damızlık Kızın Öyküsü ve Ursula K. Le Guin’in Karanlığın Sol Eli adlı distopik eserlerine de bir göz atabilirsiniz.
Katkıda Bulunanlar
Çevirmen:Ferit Burak Aydar
Neden idefix?
Siparişinizi teslim aldığınız tarihten itibaren 14 gün içinde iade edebilir, iade sürecinin tamamlanmasının ardındansa ödemenizi hızla geri alabilirsiniz.
Kullanıcı dostu ara yüzümüz tüm ihtiyaçlarınıza eksiksiz yanıt verebilmek için tasarlandı. Deneyiminizi uçtan uca kusursuz kılmak adına çağrı merkezimiz ve canlı destek hattımızla ihtiyaç duyduğunuz her anda yanınızdayız!
Siparişlerinizin bir an önce ulaşması için sabırsızlandığınızın farkındayız. Sunduğumuz farklı teslimat seçenekleri arasından size en uygununu belirlemeniz, siparişinizi olabildiğince çabuk veya dilediğiniz zaman aralığında sorunsuz bir biçimde teslim etmemiz için yeterli.