İngiliz Casusu Lawrence - Birinci Umum Müfettişlik Belgelerine Göre - İlk Defa Yayınlanan Belgelerle Eyüp Şahin
İngiliz istihbaratının elemanlarından Gertrude Margaret Lowthian Bell ile Thomas Edward Lawrence, yüklendikleri işleri iyi bir biçimde yapmalarıyla anılıyorlardı.
Gertrude Margaret Lowthian Bell, 14 Temmuz 1868 tarihinde Durham’da doğdu. Üvey anne elinde büyüdü, kişilik bozukluğuna uğradı. Kişilik bozukluğu zaman içinde devam etti. Zengin ailesi sayesinde iyi bir eğitim aldı. Oxford Üniversitesinde Jeoloji eğitimi gördü. Eğitimini başarıyla bitirdi ve mezun oldu. Kullanışlı eleman olduğu anlaşılınca Mezopotamya’ya gönderildi. Bölgede İngiliz çıkarları doğrultusunda hizmet verdi. Mezopotamya’da kurulan Irak devletinin sınırlarına bizzat cetvelle çizilmiş imajını verdi. Thomas Edward Lawrence ile tanıştı ve bildiklerini ona öğretti.
Thomas Edward Lawrence, 16 Ağustos 1888 tarihinde Galler’in Tremadoc kasabasında anne-babasının garip ilişkilerinden dolayı gayrimeşru çocuk statüsünde doğdu.
İngiliz casusu Albay Lawrence, küçük yaştan itibaren arkeoloji ve mimarlık tarihine ilgi duydu. Yükseköğrenimine Oxford Üniversitesi Jesus Kolejinde başladı. Tarih eğitimi aldı. British Museum’un Karkamış’taki kazılarına katıldı. Süreç içinde bir Arap kadar dili, bir Müslüman kadar da dini öğrendi. Birinci Cihan Harbi’nin başlamasıyla İngiliz istihbarat teşkilatında görev aldı.
Süveyş Kanalı Harekâtının sonucunda esir alınan Osmanlı askerlerinin sorgulanması hususunda görev aldı. 1919 senesindeki Şam kuşatması sırasında teslim olacakları için ateş etmeyen Türk askerlerini sığındıkları Camiyi bombalatarak şehit etti. Canlı kalanlarını da “Esir almak yok” emrini verip kafalarını kestirerek şehit ettirdi.
Lawrence, 1922 senesinde çok ciddi bir zihin karmaşası içine düştü. Etkisi azalınca da emekli edilmesine karar verildi. Emekli edilince İngiltere’ye döndü. 13 Mayıs 1935 tarihinde kaza geçirdi. 20 Mayıs 1935 tarihinde öldü.
Uslanmaz Türk düşmanı olan Lawrence, ölümünü takiben arkasında birden çok soru işareti bırakarak göçtü.
(Tanıtım Bülteninden)
Neden idefix?
Siparişinizi teslim aldığınız tarihten itibaren 14 gün içinde iade edebilir, iade sürecinin tamamlanmasının ardındansa ödemenizi hızla geri alabilirsiniz.
Kullanıcı dostu ara yüzümüz tüm ihtiyaçlarınıza eksiksiz yanıt verebilmek için tasarlandı. Deneyiminizi uçtan uca kusursuz kılmak adına çağrı merkezimiz ve canlı destek hattımızla ihtiyaç duyduğunuz her anda yanınızdayız!
Siparişlerinizin bir an önce ulaşması için sabırsızlandığınızın farkındayız. Sunduğumuz farklı teslimat seçenekleri arasından size en uygununu belirlemeniz, siparişinizi olabildiğince çabuk veya dilediğiniz zaman aralığında sorunsuz bir biçimde teslim etmemiz için yeterli.