Zübük, Fil Hamdi, Şimdiki Çocuklar Harika ve daha bir çok eser ile Aziz Nesin’in Biyografisi
Asıl adı “Mehmet Nusret Nesin” olan, Türk Mizah Edebiyatı alanında ülkemizi dünyada temsil eden yazarlarımızdan “Aziz Nesin” 1915 Heybeliada doğumludur. Hayatında bir çok ödül ve başarının yanı sıra büyük zorluklara göğüs geren Nesin, yaşamında bir çok esere imza atmıştır.
1945 yılında gazeteciliğe başlayan yazar, öncesinde 1939 yılı Askeri Fen Okulu’nu bitirmiş bir üsteğmendi; fakat “görev ve yetkiyi kötüye kullanmak” suçlamasıyla görevinden alındı. Arada kalan zamanda bir süre bakkalcılık yaptı.
“Markopaşa” isimli mizah gazetesinin yayımlanmasını “Sabahattin Ali” ile birlikte 1946 yılında gerçekleştirmiştir. 1947 yılında “Nereye Gidiyoruz?” adlı yazısı yayımlanmaya uygun görülmedi. Ayrıca bu yazı nedeniyle 10 ay ağır hapis, 3 ay 15 günde Bursa “emniyet-i umumiye nezareti” cezasına çarptırıldı. 1948’de “Azizname”, 1950 de “Yeni Baştan” dergisinde yayımladığı “Marksist Felsefe Dersleri” kitabının önsözünden bir bölümünü kullandığı için yine hapis cezaları ve emniyet-i umumiye nezareti cezaları aldı. “Azizname” kitabı nedeniyle aldığı 4 aylık bir ceza süresinden sonra aklanmıştır.
“Kazan Töreni” isimli öyküsü ie Uluslararası mizah yarışmasında birincilik ile (Altın Palmiye) elde etmiştir ve kariyerinde bir dönüm noktasına ulaşmıştır.
1972 yılında Nesin Vakfı’nı kurmuştur. Bu vakfın amacı kimsesiz çocukları okutmaktır. Çatalca’da kurulan vakıf hala çalışmalarına devam etmektedir.
1975-1989 yıllarında Türkiye Yazarlar Sendikası başkanlığını da üstlenmiştir.
1993 yılında Sivas’ta düzenlenen bir şenlik sırasında aşırıcı bir topluluğun çıkardığı ve 37 insanın yaşamını yitirdiği Madımak Oteli Yangını’ndan sağ kurtulmuştur.
Nesin, Mizah yazarlığının yanı sıra şiir, oyun, deneme, inceleme, anı gibi eserler de vermiştir.