Antik Yunan'dan bir kaosa şahitlik etmeye ne dersiniz? Antik çağlardan günümüze kadar gelen; zihinlerde bıraktığı entrika öyküleriyle felsefeyi harmanlayarak modern dünyada adından hâlâ söz ettiren kitaplar denilince akla ilk düşen elbette Yunan mitolojisinin eskimeyen eserleri oluyor. İçlerinden en çok konuşulanı da şüphesiz Sophokles’in Antigone adlı eseri. Milattan öncesine dönüp Yunan kültürünün, mitolojisinin ve tragedyalarının sır perdesini aralamak istemez miydiniz? Öyleyse gelin, elinizden düşürmeyi hiç istemeyeceğiniz bu sürükleyici esere bir göz atalım.
"Antigone" adlı kitabı neden okumalısınız?
Klasik Batı medeniyetinin temellerinin atıldığı dönemde yaşayan, Atina’nın hem parlak hem de solgun dönemlerine şahit olan, üç büyük tragedya yazarından biri olan Sophokles tarafından kaleme alınan Antigone; Yunan kültürüne ve edebiyatına ilgi duyan, tiyatro sanatının ilk çağlarında trajedi öykülerinin nasıl bir yapıda olduğunu öğrenmek isteyenlerin okuması gereken kült bir eser. Antigone, Thebai Üçlemesi ya da Oidipus Üçlemesi olarak bilinen serinin son kitabı. Kral Oidipus’un kızı Antigone’un başından geçen trajik bir dizi olayları anlatan eseri okurken, başkahraman Antigone’a yer yer üzülecek, yer yer cesaretini takdir edeceksiniz. Antigone erkek egemen dünya düzenine baş kaldırıyor ve kız kardeşi İsmene gibi yöneten erkeklere boyun eğmiyor. Eserde, yine Sophokles’in yarattığı ve efsaneleşen Elektra karakterine de bir göndermede bulunuluyor. Bu direniş yalnızca ataerkil düzene değil aynı zamanda haksızlık ve adaletsizlik unsurlarına da bir isyan niteliği taşıyor. Kitabı okuduktan sonra Yunan tragedyasına ve Sophokles’in kalemine hayran kalacaksınız!
Bunları biliyor muydunuz?
Sophokles, tiyatro türünde yazdığı Antigone oyunu ile dünya edebiyatında yeri dolmayacak bir eser ortaya çıkarmış olur. Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’nın Hasan Ali Yücel Klasikler Dizisi’nden çıkan Antigone eserinin Eski Yunanca aslından çevirisi Ari Çokona tarafından yapılır. Katıldığı yarışmalarda yirmiden fazla ödül alan ve ömrü boyunca 123 tragedya yazan Sophokles’in günümüze ulaşan nadir eserlerinden biri olan Antigone, yediden yetmişe her kesimin okuması gereken klasik bir eser. Antik çağın tiyatro geleneğine dekor ve kostüm gibi yenilikler getiren, döneminde yazılan ve sahnelenen birçok oyuna ilham kaynağı olan ve eserlerinde yazgı unsuruna fazlasıyla önem veren Sophokles, Aristotales’in ideal tragedya tanımını tam manasıyla uyan ilk yazardır.
Bu kitabı sevenler için diğer önerilerimiz
Usta yazar Sophokles’in 123 tragedyasından günümüze tam haliyle ulaşan yalnızca yedi eseri mevcut. Dilerseniz Antigone adlı kitabı okuduktan sonra Kral Oidipus ile Oidipus Kolonos’ta eserlerini de okuyabilirsiniz.
Katkıda Bulunanlar
Çevirmen:Ari Çokona
Neden idefix?
Siparişinizi teslim aldığınız tarihten itibaren 14 gün içinde iade edebilir, iade sürecinin tamamlanmasının ardındansa ödemenizi hızla geri alabilirsiniz.
Kullanıcı dostu ara yüzümüz tüm ihtiyaçlarınıza eksiksiz yanıt verebilmek için tasarlandı. Deneyiminizi uçtan uca kusursuz kılmak adına çağrı merkezimiz ve canlı destek hattımızla ihtiyaç duyduğunuz her anda yanınızdayız!
Siparişlerinizin bir an önce ulaşması için sabırsızlandığınızın farkındayız. Sunduğumuz farklı teslimat seçenekleri arasından size en uygununu belirlemeniz, siparişinizi olabildiğince çabuk veya dilediğiniz zaman aralığında sorunsuz bir biçimde teslim etmemiz için yeterli.