Kar Kokusu Ahmet Ümit
Ahmet Ümit'in otobiyografik ögelerle yazılmış polisiye romanı Kar Kokusu, Yapı Kredi Yayınları etiketiyle raflarda. Türkiye'de polisiye denince akla ilk gelen yazar Ahmet Ümit, 12 Eylül 1980 darbesinin ardından siyaset bilimi eğitimi için Moskova'ya gider. Bu dönem, Ahmet Ümit'in ileride yazacağı Kar Kokusu romanı için gözlem yapma fırsatı bulduğu bir zaman aralığına denk düşer. Her yanıyla soğuk bu ülkenin büyük şehrini sokak sokak kitabına taşır. Gelin, Kar Kokusu romanının içeriğine detaylıca bakalım.
"Kar Kokusu" adlı kitabı neden okumalısınız?
Polisiyle edebiyat tutkunu veya Ahmet Ümit hayranıysanız Kar Kokusu kitabı tam size göre. Kitabı okurken Moskova'nın soğuk havasını iliklerinize kadar hissedeceksiniz. Ahmet Ümit, "kar kokan ülke" tasviriyle Sovyet Rusya'nın soğuk savaş yıllarında esen değişim rüzgarlarını okuyucuya ustalıkla aktarıyor. Roman, iyi bir polisiye olmasının yanında sanatsal betimlemeler ile okuyucuya suç perdesinin aralanmasında duygu ve sezginin rolünü de gösteriyor. Yazar, yarattığı derinlikli karakterler üzerinden insan ruhunu polisiye sevenlere aktarıyor. Kar Kokusu; okuyucularını Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin yıkılmasından birkaç yıl öncesine, Moskova'ya götürüyor. Moskova'da bir akademide komünizm eğitimi gören ve Türkiye'den gelen devrimciler, onların peşlerindeki istihbaratçılar ve kar üstünde kan kokusu ile bir cinayet. Olaylar uzun süredir Komünist Parti üyesi olan Leonid'in partinin kurucularından biri olan Asaf'ı ziyarete giderken Mehmet'in cansız bedenini bulmasıyla başlıyor. Yazar, olayın yaşandığı andan katilin bulunmasına kadarki süre boyunca okuru cevaplanması zor sorularla baş başa bırakıyor. Okurken sürekli diken üstünde olacağınız bir kitap.
Bunları biliyor muydunuz?
Yazar Ahmet Ümit, 1980 askerî darbesinden sonra Sovyetler Birliği'ne gider. Kar Kokusu romanı, hikâyede geçen Komünist Parti ve Sovyetler Birliği ögeleri üzerinden otobiyografik özellikler de taşır. Polisiye-gerilim türündeki Kar Kokusu, 1998 yılında yayımlanır. Ahmet Ümit, kitap üzerinden üniversitede yaşadığı hayatına da eleştiri getirir. Kar Kokusu, peş peşe işlenen kurum içi cinayetler sonucu birbirinden şüphelenecek duruma gelen öğrencilere odaklanır. Kitapta Türk karakterlerin yanı sıra Rus karakter sayısının da oldukça fazla olduğu görülür. Eserdeki Rus karakterlerin bir kısmı Sovyet Polis Teşkilatı üyesiyken diğer bir kısmı Sovyet istihbarat ajanı olarak tasvir edilir.
Bu kitabı sevenler için diğer önerilerimiz
Kar Kokusu romanını sevdiyseniz Ahmet Ümit'in hayatı Beyoğlu'nda geçmiş üç arkadaştan birinin ölümü sonrası karakterlerin değişen yaşamlarını ele alan Beyoğlu Rapsodisi eserini okuyabilirsiniz. Ayrıca Başkomiser Nevzat polisiyesi okumayı sevenler Ahmet Ümit'in İstanbul Hatırası isimli romanına da göz atabilir.
Neden idefix?
Siparişinizi teslim aldığınız tarihten itibaren 14 gün içinde iade edebilir, iade sürecinin tamamlanmasının ardındansa ödemenizi hızla geri alabilirsiniz.
Kullanıcı dostu ara yüzümüz tüm ihtiyaçlarınıza eksiksiz yanıt verebilmek için tasarlandı. Deneyiminizi uçtan uca kusursuz kılmak adına çağrı merkezimiz ve canlı destek hattımızla ihtiyaç duyduğunuz her anda yanınızdayız!
Siparişlerinizin bir an önce ulaşması için sabırsızlandığınızın farkındayız. Sunduğumuz farklı teslimat seçenekleri arasından size en uygununu belirlemeniz, siparişinizi olabildiğince çabuk veya dilediğiniz zaman aralığında sorunsuz bir biçimde teslim etmemiz için yeterli.