Patasana Ahmet Ümit
Polisiye gerilim tarzında kaleme alınan ve benzersiz hikâyesiyle okuyucularının beğenisini kazanan bir roman okumaya ne dersiniz? Patasana, hem Hitit dönemine dair arkeolojik çalışmalar hem kazı alanında gerçekleşen cinayetler etrafında şekillenen bir hikâye sunuyor. Çalışma alanında görev alan arkeologların hayatlarının konu edildiği eserde kazılardan elde edilen tabletler ve tabletlerin üzerindeki yazılardan da bahsediliyor. Oldukça gerçekçi bir biçimde kurgulanan eser, tarzıyla ve barındırdığı unsurlarla yetişkin okuyuculara hitap ediyor. Dilerseniz hikâyesi ve anlatımıyla dikkat çeken Patasana'yı detaylı olarak inceleyelim.
"Patasana" adlı kitabı neden okumalısınız?
Romanda Hitit sarayında görevli bir yazman olan Patasana adlı bir kişinin gizlice yazdığı tabletler ve bu tabletleri ortaya çıkaran arkeoloji ekibinin öyküsü anlatılıyor. Esere ismini veren Patasana, kendi zamanında gerçekleşen tarihî olayları tabletler aracılığıyla kaydediyor. Patasana; ömrü boyunca başından geçen, tanık olduğu olayları yazıyor. Saray bu yazdıklarına izin vermeyeceği içinse yazdıklarını gizlemek durumunda kalıyor. Roman, o dönemde örtbas edilmek istenen bir şeylerin olduğunu ve günümüz anlamıyla sansür uygulandığını okuyucularına hissettiriyor. Karanlıkta kalan tarihî gerçekleri içeren bu tabletleri, binlerce yıl sonra bir kazı ekibi gün yüzüne çıkarıyor. Bu çalışmayla birlikte kazı ekibi etrafında sır dolu cinayetler gerçekleşmeye başlıyor. Eserde kazı sorumlusu olan arkeolog Esra’nın anlatımıyla arkeologların hikâyesi aktarılıyor. Esra, anlatımıyla okuyucuyu olaylara çekerken okuyucuların olayları yorumlamasına sebep olacak unsurlar yaratıyor. Roman, baş döndüren olay örgüsü ve beklenmeyen sonuyla okuyucuyu şaşırtmayı başarıyor. Cinayetlerin etrafında şekillenen ve arkeolojik unsurlar içeren roman, etkileyici bir ritimle ilerliyor. Anadolu medeniyetlerinin aydınlattığı tabletlerin Osmanlı'nın son dönemlerinden günümüz Türkiye’sine kadar yaşanan olaylara ayna tuttuğu görülüyor. Bu coğrafyanın kaderi; kan, şiddet, kin ve aşk ile bitmeyen sınavı gözler önüne seriliyor.
Bunları biliyor muydunuz?
Patasana adlı romanı, çağdaş Türk edebiyatının önde gelen temsilcilerinden Ahmet Ümit kaleme alır. Eser, yazarın dördüncü romanı olma özelliği gösterir. Patasana'nın Yapı Kredi Yayınları tarafından ilk basımı, 2019 yılında gerçekleştirilir. Editörlüğünü Kerem Oğuz Evrandır’ın üstlendiği roman, toplam 432 sayfadan oluşur. Kitabın ilgi çekici kapak tasarımı ise Davut Yücel imzası taşır.
Bu kitabı sevenler için diğer önerilerimiz
Patasana adlı romanı sevdiyseniz Ahmet Ümit’in diğer kitaplarına da göz atabilirsiniz. Yazarın polisiye tarzında yazdığı Kayıp Tanrılar Ülkesi, Kırlangıç Çığlığı, Agatha'nın Anahtarı ve Beyoğlu'nun En Güzel Abisi adlı romanlarını okuyabilirsiniz. Farklı tarzlarda eserleri de olan yazarın Olmayan Ülke adlı çocuk öyküsü ile İnsan Ruhunun Haritası adlı deneme türündeki eserini inceleyebilirsiniz.
Neden idefix?
Siparişinizi teslim aldığınız tarihten itibaren 14 gün içinde iade edebilir, iade sürecinin tamamlanmasının ardındansa ödemenizi hızla geri alabilirsiniz.
Kullanıcı dostu ara yüzümüz tüm ihtiyaçlarınıza eksiksiz yanıt verebilmek için tasarlandı. Deneyiminizi uçtan uca kusursuz kılmak adına çağrı merkezimiz ve canlı destek hattımızla ihtiyaç duyduğunuz her anda yanınızdayız!
Siparişlerinizin bir an önce ulaşması için sabırsızlandığınızın farkındayız. Sunduğumuz farklı teslimat seçenekleri arasından size en uygununu belirlemeniz, siparişinizi olabildiğince çabuk veya dilediğiniz zaman aralığında sorunsuz bir biçimde teslim etmemiz için yeterli.