Dar Koridor James A. Robinson
Herkes insanların hayatları hakkında özgürce tercih yapabilmeleri gerektiğini düşünür. Ancak bu düşüncenin aksine tarih boyunca özgürlüğe nadiren rastlandığı görülüyor. Peki, bu çelişkili durumun nedenini öğrenmek ister misiniz? Öyleyse sizi Daron Acemoğlu ve James Robinson tarafından kaleme alınan özgürlük kavramının devletler ve toplumlar ile olan ilişkisinin incelendiği Dar Koridor: Devletler, Toplumlar ve Özgürlüğün Geleceği adlı eserle tanıştıralım! Kapsamlı bir araştırma kitabı olan eser, özellikle yetişkin yaş grubuna hitap eder. Gelin, insanlık tarihini bir de özgürlük kavramı ekseninde ayrıntılı bir şekilde okuyabileceğiniz kitaptan kısaca bahsedelim.
"Dar Koridor: Devletler, Toplumlar ve Özgürlüğün Geleceği" adlı kitabı neden okumalısınız?
Dar Koridor: Devletler, Toplumlar ve Özgürlüğün Geleceği isimli kitapta özgürlük kavramı; devlet kurumları ve toplum arasındaki ilişki biçimlerinden hareketle ele alınıyor. Yazarlara göre özgürlük, şeylerin doğal düzeni değil. Özgürlük ancak devlet ve toplum arasında hassas bir denge kurulduğunda ortaya çıkıyor. Dar koridor metaforu, bu kurulan hassas dengede özgürlüğün gelişme süreci olarak kullanılıyor. Yazarlar; modern Lübnan’dan Gürcistan’a, Orta Çağ İtalyası'nın şehir devletlerinden Prusya’ya, Bizans İmparatorluğu’ndan Hindistan’a, Çin’den İsviçre’ye, Arnavutluk’tan Kosta Rika’ya, Karadağ’dan İsveç ve Japonya’ya kadar tarihin farklı zamanlarından örneklerle konuyu detaylı biçimde inceliyor. Bu örnekler aracılığıyla devletin gücü ile toplumun gücü arasında uzanan dar koridor ve özgürlük ilişkisi ortaya koyuluyor. Dar Koridor: Devletler, Toplumlar ve Özgürlüğün Geleceği adlı kitabın ana teması, adından da anlaşılacağı üzere özgürlüğün neden ve nasıl elde edildiği olarak belirleniyor. Özgürlüğün temel unsuru ise Thomas Hobbes’un ana kavramlarından biri olan Leviathan üzerinden örneklendiriliyor. Kavramın daha net anlaşılması için kitap içinde sıklıkla Hobbes’un Leviathan isimli eserinden alıntı yapılıyor. Eser kapsamında dünyanın farklı coğrafyalarında var olan Leviathan türlerine ilişkin örnekler veriliyor. Farklı uygarlıklar, yakın ve uzak tarihten verilen derin örneklerle konunun ele alınışı; kitabı emsallerinden farklı kılan özelliği olarak öne çıkıyor.
Kitap hakkında diğer bilgiler
Toplamda 15 bölümden oluşan kitapta; geniş bir perspektifle ele alınan dünya tarihi Gılgamış Destanı’na kadar uzanır. Orijinal dili İngilizce olan kitabın asıl adı, “The Narrow Corridor: States, Societies, and the Fate of Liberty”. Eser, özgün dilinde ilk defa Penguin Press tarafından 2019 yılında yayımlanır. Türkiye’de Doğan Kitap etiketiyle ilk kez 2020 yılında Yüksel Taşkın’ın çevirisiyle okurlara sunulan kitap, Dar Koridor: Devletler, Toplumlar ve Özgürlüğün Geleceği adıyla yayımlanır.
Bu kitabı sevenler için diğer önerilerimiz
Dar Koridor: Devletler, Toplumlar ve Özgürlüğün Geleceği adlı kitabı okuduktan sonra dilerseniz yazarların birlikte kaleme aldıkları Ulusların Düşüşü adlı araştırma kitabına ya da Diktatörlük ve Demokrasinin Ekonomik Kökenleri adlı esere göz atabilirsiniz. Eserde sıkça atıf yapılan Leviathan adlı esere de bakabilirsiniz.
Katkıda Bulunanlar
Çevirmen:Yüksel Taşkın
Neden idefix?
Siparişinizi teslim aldığınız tarihten itibaren 14 gün içinde iade edebilir, iade sürecinin tamamlanmasının ardındansa ödemenizi hızla geri alabilirsiniz.
Kullanıcı dostu ara yüzümüz tüm ihtiyaçlarınıza eksiksiz yanıt verebilmek için tasarlandı. Deneyiminizi uçtan uca kusursuz kılmak adına çağrı merkezimiz ve canlı destek hattımızla ihtiyaç duyduğunuz her anda yanınızdayız!
Siparişlerinizin bir an önce ulaşması için sabırsızlandığınızın farkındayız. Sunduğumuz farklı teslimat seçenekleri arasından size en uygununu belirlemeniz, siparişinizi olabildiğince çabuk veya dilediğiniz zaman aralığında sorunsuz bir biçimde teslim etmemiz için yeterli.