Darağacında Üç Fidan Nihat Behram
Türkiye'nin yakın tarihini merak ediyor, yaşanan darbeleri ve ardında bıraktığı acıları merak ediyor musunuz? Cevabınız "Evet!" ise Nihat Behram'ın yazdıktan sonra türlü zorluklara göğüs germek zorunda kaldığı bir kitabı okuma listenize dahil edebilirsiniz: Darağacında Üç Fidan... Yer yer hüzünlendiren yer yer "Bu düzen neden böyle?" diye zihninizi sorularla sarsan bir eser. Nihat Behram'ın gözünden üç fidanı ve o dönemin zorluklarını anlatan kitabı kısaca inceleyelim.
"Darağacında Üç Fidan" adlı kitabı neden okumalısınız?
Nihat Behram'ın kaleme aldığı Darağacında Üç Fidan; Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan adlı üç devrimci gencin 1960'lardaki mücadelesini, fikirlerini, darbe sonrası dönemde dışarıdaki son günlerini ve yakalanışlarını belgesel tarzında anlatan bir eser. Farklı ideolojileri ve farklı siyasi fikirleri temsil eden grupların çatışmaları, kavgaları içerisinde kendi fikirlerini savunan bu üç gencin; Yusuf'un, Deniz'in ve Hüseyin'in 6 Mayıs 1972'de idama giden yolculuklarını çok etkileyici ve hüzünlü bir şekilde okuruna aktarıyor Nihat Behram. Toplam 216 sayfadan oluşan eserde yazarın şiirleri ve kitabın sonunda idam edilen üç gencin fotoğrafları da yer alıyor. Fikirlerini özgürce savunan, ilkelerinden idam sehpasında dahi taviz vermeyen korkusuz üç fidanın başlarından geçen hadiseleri ve dönemin siyasi yapısını değerlendirebileceğiniz bu eseri, bir solukta okuyacağınıza eminiz!
Bunları biliyor muydunuz?
Mayıs 1976'da kitaplaştırılan Darağacında Üç Fidan adlı eserin yazarı Nihat Behram'ın ağır baskılara maruz kaldığını biliyor muydunuz? Sonunda yasaklanan kitabın raflarda kalan baskıları toplatılır ve yedinci baskısının kurşun dizgileri baskı makinesinden sökülerek el konulur. Ardından yaşanan 1980 darbesi ile kitap üstündeki baskı daha da artar. Darağacında Üç Fidan, 80 darbesinden sonraki yıllarda ise gençler tarafından gizli gizli okunan kitaplar arasında yer alır. Hakkındaki ağır ceza davalarının sıkıyönetim mahkemelerine devredilmesi sonucunda Behram, yurt dışında 17 yıl sürgün hayatı yaşamak zorunda kalır. 1988'de eser, Yürekleri Şafakta Kıvılcımlar adıyla tekrar yayımlansa da tekrar toplatılır. Zorlu bir hukuki mücadele sonrasında kitap için beraat kararı çıkar. 1996 yılında ülkesine dönen Behram tutuklanır ancak kitabın beraat kararını kanıtlayarak serbest bırakılır. 1998'de yeniden piyasaya sürülen kitabın baskısı Everest Yayınları tarafından, kapak tasarımı ise Mithat Çınar tarafından yapılır. Dönemin demokrasisini, hukukunu ve siyasi yapısını belgelerle değerlendirerek okuyabileceğiniz bu eserle geçmişteki hüzünlü yılları gözlemleyebilirsiniz.
Bu kitabı sevenler için diğer önerilerimiz
Darağacında Üç Fidan adlı kitabı beğendiyseniz yine Nihat Behram'a ait Çıkmak İçin Bu Karanlıktan ve Miras adlı kitaplara da göz atabilirsiniz.
Neden idefix?
Siparişinizi teslim aldığınız tarihten itibaren 14 gün içinde iade edebilir, iade sürecinin tamamlanmasının ardındansa ödemenizi hızla geri alabilirsiniz.
Kullanıcı dostu ara yüzümüz tüm ihtiyaçlarınıza eksiksiz yanıt verebilmek için tasarlandı. Deneyiminizi uçtan uca kusursuz kılmak adına çağrı merkezimiz ve canlı destek hattımızla ihtiyaç duyduğunuz her anda yanınızdayız!
Siparişlerinizin bir an önce ulaşması için sabırsızlandığınızın farkındayız. Sunduğumuz farklı teslimat seçenekleri arasından size en uygununu belirlemeniz, siparişinizi olabildiğince çabuk veya dilediğiniz zaman aralığında sorunsuz bir biçimde teslim etmemiz için yeterli.