Ego ve Id Sigmund Freud
Psikolojiye farklı bir yön veren psikanaliz kuramının temellerini daha iyi kavramak ister misiniz? O hâlde Freud’un Ego ve Id adlı eserine göz atmalısınız! Nörolog, psikolog ve yazar olarak tanınan Sigmund Freud; psikoloji bilimine önemli katkılar sağlar. Ego ve İd eserinde; id, ego, süper ego, bilinç, bilinçaltı, bilinçdışı, vicdan ve Oedipus kompleksi gibi kavramların üzerinde durur. Kendini tanımak için insana ve insan bilincine farklı bir açıdan bakmak isteyenlerin okuyabileceği bu eseri daha yakından inceleyelim.
"Ego ve Id" adlı kitabı neden okumalısınız?
Freud’un ortaya koyduğu psikanaliz teorisi, insan davranışlarının temelini bilinçaltına dayandırıyor. İnsanların zihinsel süreçlerinin bilinç dışı unsurlarla bağlantılı olduğunu savunuyor. Rüyaların bilinç dışının bir yansıması olduğunu söyleyen Freud’a göre; insanlar rüya aracılığıyla bilinç dışına ittikleri arzuları gerçekleştiriyor. Bilinci ise üç katmana ayırıyor. Alt bilinç (id), benlik (ego) ve üst benlik (süper ego) olarak üç ayrı katmana sahip olan bilinç; insanın karakterinin oluşmasında en büyük rolü oynuyor. Alt bilinç yalnızca içgüdüsel dürtülerle hareket etmek isterken, ego dengeyi sağlamak istiyor. Üst benlik yani süper ego ise vicdan olarak da adlandırılabiliyor. Süper ego; insanın çocukluk döneminde ebeveynlerinden gördüğü ahlaki ve sosyal değerler sonucunda oluşuyor. Freud; kişilik oluşumu için bu üç temel bilincin yeterli düzeyde gelişmiş olması gerektiğini söylüyor. Psikoloji bilimine ilgisi olan herkes tarafından okunabilecek bu kitap, Freud’un psikanaliz kuramını daha ayrıntılı olarak kavramaya yardımcı oluyor.
Bunları biliyor muydunuz?
Freud’un kurucusu olduğu Psikanaliz kuramını Ego ve İd adlı eserinde geliştirdiğini biliyor muydunuz? Freud bu eserinde insan ruhunun analitik bir çalışmasını yapar. Birinci Dünya Savaşı'nın etkileri sonucunda Freud vicdan olgusunu sorgulamaya başlar. İd ve Ego adlı eserinde Freud; patolojik olan ve olmayan psikolojik durumları açıklamak için bir akıl yürütme yöntemi geliştirir. İnsanın karar mekanizmasını üç olgu üzerinden çözümlemeye çalışır. Bilinci id, ego ve süperego olarak üç ayrı bölümde ele alan Freud; insanı toplumsal gelişim teorisi üzerinden değerlendirir. Yıllar süren araştırmalar sonucu ortaya çıkan eser ilk olarak 1923 yılında yayımlanır. Günümüzde Oda Yayınları tarafından 2019 yılında basılan eserin çevirmenliği Selin Ceylan Gülsay tarafından üstlenilir.
Bu kitabı sevenler için diğer önerilerimiz
Freud’un analizlerini merak eden ve daha fazlasını öğrenmek isteyen okurlar Freud’un Kitle Psikolojisi ve Ego Analizi ile Psikanalize Giriş Dersleri adlı eserlerine de göz atabilir. İnsan iradesine farklı bir açıdan bakmak isteyenler bireysel psikoloji ekolünü kurmuş olan Alfred Adler’in İnsanı Tanıma Sanatı adlı kitabını da okuyabilir.
Katkıda Bulunanlar
Çevirmen:Selin Ceylan Gülsay
Neden idefix?
Siparişinizi teslim aldığınız tarihten itibaren 14 gün içinde iade edebilir, iade sürecinin tamamlanmasının ardındansa ödemenizi hızla geri alabilirsiniz.
Kullanıcı dostu ara yüzümüz tüm ihtiyaçlarınıza eksiksiz yanıt verebilmek için tasarlandı. Deneyiminizi uçtan uca kusursuz kılmak adına çağrı merkezimiz ve canlı destek hattımızla ihtiyaç duyduğunuz her anda yanınızdayız!
Siparişlerinizin bir an önce ulaşması için sabırsızlandığınızın farkındayız. Sunduğumuz farklı teslimat seçenekleri arasından size en uygununu belirlemeniz, siparişinizi olabildiğince çabuk veya dilediğiniz zaman aralığında sorunsuz bir biçimde teslim etmemiz için yeterli.