İdeal Devlet Kitap Açıklaması
İdeal bir devletin nasıl olması gerektiğini öğrenmek ister misiniz? Kendisinden sonra gelen birçok filozofun çalışmalarına yön veren Farabi’nin İdeal Devlet'i, yazarın olgunluk döneminin en önemli eserlerinden. Gelin, özelden genele ideal bir sistemin nasıl olabileceğini anlatan felsefe kitabında sizi nelerin beklediğinden kısaca bahsedelim.
"İdeal Devlet" adlı kitabı neden okumalısınız?
Farabi, İdeal Devlet adlı eserinde bir devletin nasıl olması gerektiğinden bahsediyor. Bu düşüncesinden bahsederken varlık felsefesini esas alıyor. İlk olarak Tanrı’nın varlığını ele alan yazar, onu bilmeyen ve anlamayan insanın iyi bir yönetici olamayacağını savunuyor. Daha sonra diğer varlıkların nasıl meydana geldiğini, derecelerini, bunun vücuttaki karşılığını ele alan Farabi, ideal bir devlet için önemli olanın bütüncül bir bakış olduğunu aktarıyor. Ardından yöneticinin niteliklerini, toplumun türlerini, zayıf ve güçlü yönlerini ele alıyor. Açık ve akıcı üslubuyla düşüncelerimizi harekete geçiren yazar, insanların yardımlaşarak yaşamaları gerektiğini, ancak bu şekilde mutlu ve mükemmel devlet idealine ulaşabileceklerini düşünüyor. İnsanı düşüncelere sürükleyen eserde yazar; fizyolojik ve psikolojik meseleleri de yorumluyor. Zihninizde yeni ufuklar açacak olan eser 192 sayfadan oluşuyor.
Bunları biliyor muydunuz?
Ebu Nasr El-Farabi’nin İslam düşünürleri arasında "İkinci Üstat" olarak nitelendirildiğini biliyor muydunuz? Bu şekilde nitelendirilmesine rağmen felsefi ve İslami düşünceyi uzlaştırmaya çalıştığı için dinsizlikle suçlandığını?.. Musiki ustası olduğunu? Arapçanın felsefe için yeni bir dil hâline gelmesini sağlayan Farabi, İslam’ın Altın Çağı olarak isimlendirilen dönemin en önemli aydınlarından biri. Aristoteles’in düşünce sisteminin anlaşılmasında anahtar rolü olan Farabi’yi bazı filozoflar mantık, siyaset ve psikoloji alanlarında otorite kabul eder. İdeal Devlet eseri Farabi’nin bu konulardaki yetkinliğini açıkça ortaya koyar. Orijinal ismi El-Medinet’ül-Fazıla olan eser, 941-942 yılları arasında Şam’da Arapça olarak kaleme alınır. Eserin ilk neşrini 1895 yılında Friedrich Dieterici Almancaya çevirerek yayımlar. 1985 yılında Richard Walzer İngilizce olarak metni tenkit eder. Eseri Türkçeye ilk defa 1956 yılında Nafiz Danışman çevirir. Daha sonra eser MEB yayınları tarafından da yayımlanır. Eser, Türkiye İş Bankası Yayınları'nın Hasan Ali Yücel Klasikleri’nden 2017 yılında, Ahmet Arslan çevirisi ile yeniden basılır.
Bu kitabı sevenler için diğer önerilerimiz
872-950 yılları arasında yaşayan Farabi’nin 100 ile 160 arası eserden, günümüzde İdeal Devlet ile birlikte bilinen 103 eseri bulunuyor. Dilerseniz İdeal Devlet adlı eseri okuduktan sonra İlimlerin Sayımı ya da Mutluluğun Kazanılması adlı esere göz atabilirsiniz. İdeal bir devletin nasıl olması gerektiğiyle ilgili yazılan Platon'un Devlet eserine veya Thomas More'un Ütopya'sına da bakabilirsiniz.
Katkıda Bulunanlar
Çevirmen:Ahmet Arslan
Neden idefix?
Siparişinizi teslim aldığınız tarihten itibaren 14 gün içinde iade edebilir, iade sürecinin tamamlanmasının ardındansa ödemenizi hızla geri alabilirsiniz.
Kullanıcı dostu ara yüzümüz tüm ihtiyaçlarınıza eksiksiz yanıt verebilmek için tasarlandı. Deneyiminizi uçtan uca kusursuz kılmak adına çağrı merkezimiz ve canlı destek hattımızla ihtiyaç duyduğunuz her anda yanınızdayız!
Siparişlerinizin bir an önce ulaşması için sabırsızlandığınızın farkındayız. Sunduğumuz farklı teslimat seçenekleri arasından size en uygununu belirlemeniz, siparişinizi olabildiğince çabuk veya dilediğiniz zaman aralığında sorunsuz bir biçimde teslim etmemiz için yeterli.