Karısını Şapka Sanan Adam Oliver Sacks
Nadiren ortaya çıkan nörolojik hastalıkları tanımak ve bu hastalıklar ile yaşamayı keşfetmiş insanların hikâyelerine tanık olmak ister misiniz? O hâlde İngiliz nörolog Oliver Sacks'ın hastalarının hikâyelerini anlattığı Karısını Şapka Sanan Adam adlı meşhur kitabı ile tanışmaya hazır olun! Nöroloji bilimine ilgisi olanlar için eşsiz bir anlatı olan eser, farklı yaşamları gözlemlemek isteyen herkes için de sıra dışı bir tecrübe vadediyor. Gelin, Oliver Sacks'ın birçok nörolojik tanıma yer vererek ayrıntılı bir anlatımla kaleme aldığı eserinden kısaca bahsedelim.
"Karısını Şapka Sanan Adam" adlı kitabı neden okumalısınız?
Hastaları ile ilgili yazdığı eserleriyle ünlenen Nörolog Oliver Sacks, Karısını Şapka Sanan Adam adlı eserinde 24 hastasının hikâyesine yer veriyor. Sacks, hikâyelerini hastalıkların yapısına göre dört ana başlık altında anlatıyor: Kayıplar, Aşırılıklar, Seyahatler ve Basit'in Dünyası. Birbirinden farklı ve oldukça nadir görülen hastalıklara sahip vakalar, tecrübeli nöroloğun zaman zaman hastalarına teşhis koymakta zorlanmasına sebep oluyor. Kitaba ismini veren vaka,karısını şapka sanan adam Dr. P., usta bir müzisyen ve dışarıdan bakıldığında hiçbir anormalliğe sahip gözükmüyor. Sacks yoğun muayeneler ve gözlemlerle hastasını yakından tanıyor. Eser vücudunun sadece sağ tarafını kullanan Bayan S., Tourette sendromuna sahip Tilki Ray, hep 19 yaşında olduğunu zanneden Jimmie ve daha birçok hasta aracılığıyla nadir yaşam deneyimleri ile tanışmayı sağlıyor. Oliver Sacks'ın bilimin sınırlarını zorlayan durumlarda hissettiği çaresizliği ve hastaların yaşamıyla kurduğu empati duygusunu, yazarın samimi anlatımıyla, siz de derinden hissedeceksiniz.
Bunları biliyor muydunuz?
Meslek hayatı boyunca karşılaştığı vakalarla ilgili yazan Oliver Sacks'ın -yarım kalan ve düzenlenen notları ile- ölümünden sonra bile benzer eserlerinin yayınlanmaya devam ettiğini biliyor muydunuz? Hastalarının hikâyelerine önem veren nörolog, tıbbi anlatımdan çok, hastalarının günlük hayatının akışına ve yaşam şekline dair önemli detayların verildiği hikâye odaklı bir anlatımı tercih eder. Orijinal adı "The Man Who Mistook His Wife for a Hat" olan eser ilk olarak 1985 yılında yayımlanır. Orijinal dili İngilizce olan anı türündeki eser Türkiye'deki okuyucularıyla ilk olarak 1996 yılında buluşur. Yapı Kredi Yayınları çatısı altında yayımlanan eserin çevirisini Orhan Düz yapar. Kapak tasarımı Nahide Dikel'e, sayfa tasarımı Mehmet Ulusel'e ait olan eserin grafik uygulamasını ise Arzu Yaraş üstlenir. Kitabın editörlüğünü Darmin Hadzibegoviç, düzeltisini ise Başak Günsever yapar.
Bu kitabı sevenler için diğer önerilerimiz
2015 yılında yaşama veda eden Oliver Sacks yaşamının sonuna kadar mesleğini sürdürür. Sacks'ın Karısını Şapka Sanan Adam adlı eserini okuduktan sonra Sesleri Görmek, Dayanacak Bir Bacak adlı eserlerine ve yazarın ölümünden sonra hazırlanarak yayımlanan Benim Periyodik Tablom adlı otobiyografik eserine de göz atabilirsiniz.
Katkıda Bulunanlar
Çevirmen:Orhan Düz
Neden idefix?
Siparişinizi teslim aldığınız tarihten itibaren 14 gün içinde iade edebilir, iade sürecinin tamamlanmasının ardındansa ödemenizi hızla geri alabilirsiniz.
Kullanıcı dostu ara yüzümüz tüm ihtiyaçlarınıza eksiksiz yanıt verebilmek için tasarlandı. Deneyiminizi uçtan uca kusursuz kılmak adına çağrı merkezimiz ve canlı destek hattımızla ihtiyaç duyduğunuz her anda yanınızdayız!
Siparişlerinizin bir an önce ulaşması için sabırsızlandığınızın farkındayız. Sunduğumuz farklı teslimat seçenekleri arasından size en uygununu belirlemeniz, siparişinizi olabildiğince çabuk veya dilediğiniz zaman aralığında sorunsuz bir biçimde teslim etmemiz için yeterli.