Son Osmanlılar - Osmanlı Hanedanının Sürgün ve Miras Öyküsü Murat Bardakçı
Cumhuriyet’in ilanından sonra Osmanlı Hanedanlığının son üyelerinin yaşadıklarını bilmek ister miydiniz? O hâlde gazeteci Murat Bardakçı’nın yazdığı Son Osmanlılar - Osmanlı Hanedanının Sürgün ve Miras Öyküsü adlı eseri mutlaka okumalısınız! Gelin son hanedan üyelerinin yaşamına değinen bu eseri daha yakından inceleyelim.
"Son Osmanlılar - Osmanlı Hanedanının Sürgün ve Miras Öyküsü" adlı kitabı neden okumalısınız?
Eserde ülkeye girişleri hatta transit geçişleri yasaklanan Son Osmanlıların yaşadığı sürgün hayatı ele alınıyor. Tamamı 155 kişiden oluşan hanedanın son üyeleri, Osmanlı’nın yıkılışının ardından Türkiye’den uzaklaştırılıyor. 1924 yılında bir yıllık pasaport verilerek ülke dışına gönderilen üyelerin her biri farklı hayatlar yaşıyor. Bir miktar İngiliz parasıyla ülkeyi terk etmek zorunda kalan hanedan üyeleri, geçinebilmek için farklı işlerde çalışmaya başlıyor. Kimileri mezar bekçiliği, sabun satışı gibi işler yaparken kimileri de başka hanedan üyeleriyle evlenerek yeniden asalet unvanı alıyor. Kadınlar için 28 yıl, erkekler için 50 yıl boyunca devam eden sürgün hayatı kadınlara 1952’de, erkeklere de 1974’te dönüş izni verilmesiyle sona eriyor. Üzüntü, dram, heyecan ve hayal kırıklığıyla dolu bir hayat yaşamış olan hanedan üyelerinden bazıları ülkeye dönerken bazıları alıştıkları hayatı bırakmak istemeyerek yurt dışında kalmaya devam ediyor. Osmanlı’nın yıkılışı sonrası hakkında yazılmamış olanları konu alan bu eser, okuyucunun kafasındaki birçok soru işaretini gideriyor. Murat Bardakçı’nın Şehzade Osman Ertuğrul Efendi ve Neslişah Sultan gibi önemli hanedan üyeleriyle tek tek görüşerek kaleme aldığı bu eseri soluksuz okuyacaksınız!
Bunları biliyor muydunuz?
Son Osmanlılar - Osmanlı Hanedanının Sürgün ve Miras Öyküsü’nün bu konuda yazılmış ilk ve tek roman olduğunu biliyor muydunuz? Osmanlı’nın tarih sahnesinden çekilmesinden sonra hanedan soyundan gelenlerin yaşadıklarını ele alan eser, Murat Bardakçı’nın dünyanın dört bir yanına dağılmış hanedan mensuplarıyla görüşmesi sonucu oluşur. Kitabın son bölümünde hanedan üyelerinin fotoğraflarının ve bazı belgelerin yer aldığı bir albüm bulunur. Eserin kapağında da Halife Abdülmecid Efendi’yle kızı Dürrüşehvar; torunları Neslişah, Hanzade ve Neclâ Sultan'ın fotoğrafı yer alır. Turkuvaz Kitap tarafından 2021 yılında basılan eser 416 sayfadan oluşur ve kapak tasarımını Gülay Tunç yapar. Konu hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz 2006 yılında çekilen ve yapımcılığı Murat Bardakçı tarafından üstlenilen Son Osmanlılar adlı dört bölümlük belgeseli izleyebilirsiniz.
Bu kitabı sevenler için diğer önerilerimiz
Osmanlı tarihiyle ilgili başka kitaplar okumak isterseniz İlber Ortaylı’nın İmparatorluğun En Uzun Yüzyılı, Halil İnalcık’ın Osmanlı Tarihinde Efsaneler ve Gerçekler ve Erhan Afyoncu’nun Herkes İçin Kısa Osmanlı Tarihi adlı eserlerine de göz atabilirsiniz.
Neden idefix?
Siparişinizi teslim aldığınız tarihten itibaren 14 gün içinde iade edebilir, iade sürecinin tamamlanmasının ardındansa ödemenizi hızla geri alabilirsiniz.
Kullanıcı dostu ara yüzümüz tüm ihtiyaçlarınıza eksiksiz yanıt verebilmek için tasarlandı. Deneyiminizi uçtan uca kusursuz kılmak adına çağrı merkezimiz ve canlı destek hattımızla ihtiyaç duyduğunuz her anda yanınızdayız!
Siparişlerinizin bir an önce ulaşması için sabırsızlandığınızın farkındayız. Sunduğumuz farklı teslimat seçenekleri arasından size en uygununu belirlemeniz, siparişinizi olabildiğince çabuk veya dilediğiniz zaman aralığında sorunsuz bir biçimde teslim etmemiz için yeterli.