Türkiye’nin en çok okunan ödüllü kadın yazarı Elif Şafak, 25 Ekim 1971 yılında Fransa’nın Strasbourg kentinde doğdu. (Babası akademisyen Nuri Bilgin’dir; annesi ise diplomat Şafak Atayman’dır. Asıl adı Elif Bilgin olan Elif Şafak, eserlerinde ve yazılarında annesinin adını mahlas niyetiyle soyadı olarak kullanır.) Roman yazarı olmasının yanında deneme türünde eserleri de bulunur ve aynı zamanda yerli ve yabancı birçok gazetede ve süreli yayında köşe yazarlığı yapmıştır.
2016 yılında çıkardığı Havva’nın Üç Kızı adlı romanıyla eser sayısını on altıya çıkaran Şafak, bazı eserlerini İngiliz Dili’nde yazmıştır. Elif Şafak kitapları Doğu’nun ve Batı’nın hikaye anlatımı geleneklerini harmanlayarak kadınlar, azınlıklar, göçmenler, alt-kültürler ve gençlik temalarını konu edinmiştir. Elif Şafak’ın ilgi konuları eserlerindeki temalardan da anlaşılabileceği üzere tarih, politika, sözlü edebiyat, felsefe ve en çok okunan romanı Aşk’ta da anlattığı üzere Tasavvuf’tur.
Tüm bu özelliklerinin yanında Elif Şafak, kara mizah ve büyülü gerçeklik tekniklerini de kullanarak geniş çapta bir okuyucu kitlesine ulaşmayı başarmıştır.
Elif Şafak’ın ilk romanı Pinhan, 1998 yılında “Rumi Ödülü”nü kazanmıştır. İkinci roman Şehrin Aynaları İslam ve Yahudi mistisizmini tarihsel bir temel üzerinde kurgular. Elif Şafak büyük ilgi görmeye başladığı Mahrem adlı romanıyla da ödül kazanmıştır. Bir sonraki roman Bit Palas’la Türkiye’de büyük bir satış başarısı elde etmiştir. Araf adlı romanı The Saint of Incipient Insanities adıyla Farra, Straus and Giroux etiketiyle yayımlanmıştır. İngilizce yazdığı ikinci kitabı Baba Ve Piç Türkiye’de en çok okunanlar listesine yerleşmiştir ve ödüle layık görülmüştür. Roman, bir kadının gözünden bir Türk ve bir Ermeni ailenin öyküsünü anlatmaktadır.
Baba Ve Piç’i yayımladığı senede anne olan Elif Şafak, kızının doğumuyla birlikte doğum sonrası bunalımını anlattığı Siyah Süt kitabı ilk otobiyografik kitabıdır. Elif Şafak bu kitabında bir anne ve yazar olmanın güzelliklerinden ve zorluklarından bahsetmiştir. “Siyah Süt”, eleştirmenler ve okurlar tarafından olumlu eleştiriler alarak kısa zamanda çok satanlar mertebesine yükselmiştir.
Sonraki eser “Aşk”, Elif Şafak’ı Mevlana ve Şems ışığında ruhani ve dünyevi temaları konu alan tasavvufî roman olarak “The Forty Rules of Love” adıyla Dünya Edebiyatı alanında da çok okunan bir yazar olmasını sağlamıştır. Dünya çapında hatrı sayılır bir satış başarısı elde eden Aşk romanı, birçok uluslararası ödüle layık görülmüştür.
Yazarın İskender adlı kitabı çok satanlar listelerinde başı çekerek her yaştan ve kesimden insan tarafından beğenilmiştir ve eleştirmenler tarafından olumlu değerlendirilmiştir.
2013 yılında çıkan “Ustam ve Ben” adlı romanı, Osmanlı’nın en ünlü mimarı büyük üstad Mimar Sinan’ın yaşamını konu alır ve kitapta sanatsal bağımsızlık ve yaratıcılık temaları işlenmiştir.
2014 yılında çok sevilen ve çeşitli okullarca okuma listelerine alınan çocuk kitabı Sakız Sardunya’yı çıkararak miniklere okuma ve kitap aşkı aşılayan Elif Şafak, 2016 yılında da Havva’nın Üç Kızı adlı kitabıyla okurlarını etkilemeyi sürdürmüştür.
Elif Şafak Kitapları:
Kem Gözlere Anadolu, Aşk, Baba Ve Piç, Siyah Süt, Beşpeşe (konuk yazarlık), Sakız Sardunya, Ustam ve Ben, Bit Palas, Firarperest, Kağıt Helva, Mahrem, Şehrin Aynaları, Pinhan, Şemspare, Med-Cezir, İskender, Havva’nın Üç Kızı.