Faruk Akbaş ülkemiz 'freelance' fotoğrafçılarından olup yaşam ve doğa konusunda yoğunlaşmıştır.
Yaptığı foto-röportajlar, çeşitli dergilerde ve sanal ortamda yayınlanmaktadır. Fotoğraf Dergisi, Photo Digital, Skylife, Fujifilm Dünyası, Cumhuriyet Gezi dergileri bu yayınlardan bazıları olup Kamil Koç Yolculuk Dergisi görsel editörlüğünü yapmaktadır.
Yerli ve yabancı firmalar için yaptığı çekimleri çeşitli ülkelerde sürdürmektedir. Turizm, otomotiv ve moda bu çekimlerin başlıca konularıdır.
1993 yılında İstanbul'da, içinde fotoğraf galerisi olan, eğitim çalışmaları ve gezi etkinliklerinin yapıldığı Fujifilm-Fotoğrafevi'ni kurdu.
1999 yılında Fethiye'ye yerleşti ve fotoğraf, resim, heykel, seramik derslerinin verildiği Kayaköy Sanat Kampı'nı kurdu.
SARI OTOBÜS
Fujifilm/Türkiye ve Isuzu sponsorluğunda fotoğraf projeleri gerçekleştiren Akbaş, içinde Afganistan, Çin, Sibirya, Moğolistan, Hindistan ve Nepal'in de olduğu pek çok Asya ve Afrika ülkesine karayolu ile fotoğraf yolculukları düzenledi. Bu yolculuklar sırasında çektiği belgeseller, TRT ve İz TV'de yayımlandı.
Hacettepe Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültelerinde fotoğraf dersleri veren Akbaş'ın çeşitli kitapları yayınladı.
Türkiye genelinde çektiği, doğa, kültürel yaşam ve tarihi zenginlikleri içeren fotoğrafları Başbakanlık, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Eczacıbaşı Yıllıkları ve Akşit Yayıncılık gibi kurum ve kuruluşların Türkiye albümlerinde; ürün kataloglarında ve fotoğraf eğitim kitaplarında kullanıldı.
İçinde Abdi İpekçi "Dostluk-Barış", İnsan Hakları Derneği, İngiliz Kültür Derneği, TMMOB, Kültür Bakanlığı, National Geographic Türkiye birinciliği olmak üzere çok sayıda ödül aldı. Çeşitli fotoğraf yarışmalarında jüri üyeliklerinde bulundu. Fethiye Faces and Places kitabı için İngiltere Kraliçesinden teşekkür mektubu aldı.
Türkiye dışında İngiltere, Macaristan, Kıbrıs ve Gürcistan'da fotoğraf sergileri açıp söyleşiler yaptı. Çin Fotoğraf Federasyonu'ndan davet alarak ülkedeki fotoğraf festivallerine katıldı.