Puslu Kıtalar Atlası ve diğer sıradışı romanlarıyla İhsan Oktay Anar’ın Hayatı ve Eserleri
Sıradışı kalemiyle okurların gönlünde taht kuran yazar İhsan Oktay Anar, 1960 yılında Yozgat’ta dünyaya geldi. İhsan Oktay Anar, yazarlığın yanında illüstratörlük, edebiyat çevirmenliği yapmaktadır ve üniversite öğretim görevlisidir.
Ege Üniversitesi’nde felsefe öğrenimi gören yazar, 1984 yılında bu bölümden mezun oldu ve 1989’da yüksek lisansını tamamladı. Ardından yine aynı alanda doktora yaptı. İhsan Oktay Anar, öğrenim gördüğü Ege Üniversitesi’nde Felsefe Bölümü’nde Antik Çağ ve Yunan Felsefesi derslerinin hocalığını yapmaktadır.
İhsan Oktay Anar, ilk kitabı Puslu Kıtalar Atlası’nı 1995 yılında yayımladı. Bu kitabın ayrıca İlban Ertem tarafından çizilen çizgi-roman basımı, Anar’ın yayıncısı İletişim Yayınları tarafından 2015 yılında gerçekleşti. Puslu Kıtalar Atlası, 20’den fazla dile çevrildi.
İhsan Oktay Anar kitapları, tarihi gerçekler ve özellikle Osmanlı İmparatorluğuyla alakalı efsaneler tarafından desteklenen fantastik motiflerle doludur ve peri masallarını andıran bir anlatımla okuyucuya sunulur. Yazar; gelişimleri tutarlı, çok çeşitli ve özgün karakterleriyle tanınmaktadır ve bu karakterler yazarın kitaplarındaki fantastik olay örgüsüne felsefi bir boyut kazandırırlar. Doğaüstü ögeler, halk edebiyatına ve kültürüne yapılan göndermeler yazarın eserlerinde yaygın bir şekilde görülür.
İhsan Oktay Anar, Türkçe yazdığı kitaplarında Osmanlıca ve yöresel ağızları da sıklıkla kullanır ve mitere ve tarihi yazıtlara göndermeler yapar. İlginçtir ki İhsan Oktay Anar’ın her kitabında “Uzun İhsan” adında bir karakter yer alır ki bu da yazarın kendisidir.