Mario Levi, 1957 yılında dünyaya geldi. 1975 yılında Saint Michel Lisesi'nden, 1980 yılında, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Fransız Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. İlk yazıları Şalom Gazetesi'nde yayınlandı. Bu yazılarını daha sonra Cumhuriyet Gazetesi, Stüdyo İmge, Milliyet Sanat, Gösteri, Argos, Gergedan, Varlık gibi yayın organlarındaki yazıları izledi.
Yayınlanan ilk kitabı Jacques Brel: Bir Yalnız Adam (1986) adını taşır. Bu kitap üniversiteyi bitirme tezinin romanlaştırılmış şeklidir.
İlk hikâye kitabı Bir Şehre Gidememek ise 1990 yılında yayınlanır. Hemen hemen her ilk eser gibi, otobiyografik özellikler taşıyan bu kitap, yazarın hem bazı aşkları, hem de çocukluk ve ilk gençlik yıllarıyla hesaplaşması gibidir. Kitap o yılın Haldun Taner Öykü Ödülü'nü kazanmıştır.
1991 yılında yayınlanan ikinci hikâye kitabı Madam Floridis Dönmeyebilir'de İstanbul'un azınlık çevrelerini ve topluma uyum sağlamakta zorlanan insanlarına yer verir.
1992 yılında En Güzel Aşk Hikâyemiz adını taşıyan ilk romanı yayınlanır. Bu roman kırık bir aşk anısını anlatmak ister gibidir. Yazar okura şu soruyu sordurtmaya çalışır: Yoksa en güzel aşk, yaşanmayan ve hayallerle beslenen aşk mıdır?
Sonra araya uzun bir sessizlik girer.
İstanbul Bir Masaldı adındaki hacimli romanı 1999 yılında yayınlanacaktır. Bu kitap da '20'li yıllarla '80'li yıllar arasında İstanbul'da yaşamış bir Yahudi ailesinin hikâyesidir. Şehrin öteki azınlıklarından kahramanlar bu hikâyede de görünür. Herkes hayalleri, kırgınlıkları, yalnızlıkları, umutları ve itilmişlikleriyle bir arada yaşamıştır…
Üçüncü roman Lunapark Kapandı 2005'te yayınlanır. Bu kitapta da yasak bir aşk anlatılmaktadır. Düzenini kurmuş, kırklarının ortalarında bir reklam yazarı, otuzlarında genç bir kadına aşık olur. Olaylar böyle gelişir ve roman ilerledikçe bir kadının acılı hikayesine dönüşür.
Aynı yıl Bir Yaz Yağmuruydu adlı kitap da yayınlanır. Yazar bu kitabında, 1984-2004 yılları arasında gazete ve dergilerinde yayınlanmış yazılarından bir seçmeyi bir arada getirmiştir. Bu yazılar bir ara metinle birleştirilmiştir. Bu ara metinde de yazar hem yazıları hakkında otobiyografik bilgiler verir, hem de bu yazılarını değerlendirir, dahası bu yazılarıyla yüzleşmeyi göze alır.
Sekizinci kitap, Karanlık Çökerken Neredeydiniz adlı roman, 2009 yılında okurla buluşur. Hikâye otuz yıl aradan sonra biraraya gelen altı arkadaşın yaşadıkları üzerine kuruludur. Yazar bu romanında, hem kahramanlarının bireysel tarihlerini hem de Türkiye'nin son dönemini, siyasi çalkantılarıyla bu çalkantıların duygusal sonuçlarını, hem de 70'li yılların ruhunu dile getirmeyi amaçlamıştır.
İçimdeki İstanbul Fotoğrafları 2010 yılında kitapçı raflarındaki yerini alır. Yazar 'en otobiyografik kitabım' dediği bu eserinin bir anı kitabından çok bir roman olarak değerlendirilmesini tercih etmektedir. Belki bir anı-roman belki de bir kurmaca-biyografi. Bu 'içerden' hikâye, her ne kadar yazarın çocukluk ve gençlik yıllarından derin izler taşısa, şehrin tarih duygusunun doğurduğu incelikleri anlatsa da, aynı zamanda yakın geçmişimizin karanlığıyla da hesaplaşmayı amaçlamaktadır.
Mario Levi, yazarlığın yanı sıra, Fransızca öğretmenliği, ithalatçılık, gazetecilik, radyo programcılığı, reklam yazarlığı gibi meslekler de yapmıştır.
Yeditepe Üniversitesi'nde ders vermeye devam etmektedir. Ayrıca yazı atölyelerinde, bu yola gönül vermiş insanlara Yazı Yaratımı dersleri de vermektedir.
Mario Levi'nin kitapları yurt dışında yabancı dillerde de yayınlandı ve yayınlanmaya devam ediyor. İstanbul Bir Masaldı, Istanbul era una favola; En Güzel Aşk Hikâyemiz, La nostra piu bella storia d'amore, Bir Şehre Gidememek, La Vita e un baggaglio a mano adlarıyla Baldini Castoldi Dallai Editore t