Sayın Profesör Doktor Oktay Sinanoğlu; dünyanın en genç yaşta profesör olmuş kişisi ve 2 kez çeşitli ülkelerden Nobel'e aday gösterildi. 1953 yılında Ankara'da TED'in Yenişehir Lisesini birincilikle bitirdi. O zaman lisenin eğitim dili tamamen Türkçe'ydi, takviyeli yabancı dil dersleri vardı, bitirdikten hemen sonra kolej oldu. TED tarafından Amerika'ya burslu Kimya Mühendisliği için gönderildi. 1956 yılında Amerika Birleşik Devletleri Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley'de Kimya Mühendisliğini birincilikle bitirdi. 1957'de Amerika Birleşik Devletlerinde MIT'den birincilikle Yüksek Kimya Mühendisi oldu. "Alfred Sloan ödülünü" aldı. 1959'da Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley'de; Kuramsal/Fiziksel Kimya Doktorasını yaptı, doktorasını yaparken iki ödül kazandı. 1959-1960 yıllarında Amerika Birleşik Devletleri Atom Enerjisi Merkezinde araştırmalar yaptı. 1961'de hem Harvard, hem de Yale'de kendisinin yeni Nicem ("Kuvantum") Kimyası ve Fiziği üzerine kuramları hakkında üst düzey derslerde yeni buluşlarını anlattı. 1962 yılında Batının 300 yılda en genç profesörü oldu (26 yaşında Yale Üniversitesinde); 1962 yılında Ortadoğu Teknik Üniversitesi mütevelli heyeti yalnız Oktay Sinanoğlu'na mahsus olmak üzere kendisine Danışman Profesör ünvanını verdi. Türkiye'de de kuramsal kimya bölümünü kurdu. Ortadoğu Teknik Üniversitesinde eğitimin Türkçe olması için uğraş verdi. 1966'da Yale Üniversitesinde Moleküler Biyoloji konusunda ikinci kürsüsüne atandı. 1973'te Almanya'nın en yüksek "Aleksander von Humboldt Bilim Ödülü"nü (burs ile karıştırılmasın) ilk kazanan kişi oldu. 1975'te Japonya'nın "Uluslararası Seçkin Bilimci Ödülünü" kazandı; yine 1975 yılında özel kanunla Oktay Sinanoğlu'na ilk ve tek, Türkiye Cumhuriyeti Profesörü unvanı verildi. 1976'da Japonya'ya Türkiye Cumhuriyeti Özel Elçisi olarak gönderildi. Kendisi Türk-Japon kültür, bilim ve eğitim ilişkilerinin temellerini atmıştır. Amerika Bilim ve Sanat Akademisinin ilk ve tek Türk üyesidir. Hindistan'ın Devlet Misafiri olarak, Hintli Bakanlarla ve Cumhurbaşkanıyla görüşmüştür. Meksika'da aynı seviyede Üçüncü Dünya Ülkelerinin Bağımsızlığı için çalışmıştır. Meksika hükümeti tarafından yüksek Bilim Ödülü "Elena Moshinsky" ile ödüllendirildi.
Zaman zaman Türkiye'deki faaliyetlerini daha da yoğunlaştırdı.(Ama Türkiye'den çeşitli ülkelere bilimsel faaliyetler için gidip gelmeğe tabiidir ki devam ediyor) Bu suretle 1994-2001 yedi yıl boyunca Yıldız Teknik Evrenkenti, Fen-Edebiyat Bölümcesinde de profesör olarak matematik, kimya, ve moleküler biyoloji dallarında gençlere, fizik kimya, matematik, ve moleküler biyoloji dallarında Mastır, doktora araştırmaları, bitirme tezleri yaptırdı; "Fizik ve Kimyanın Yeni Matematik Temelleri" konulu üst düzey seminer derslerinde yeni çalışmalarını anlattı.[ Elbette ki, "Doğal olarak Türklerle Türkçe konuşulur; başka türlü bir garabet düşünülebilir mi?" diyen Prof. O.Sinanoğlu 'nun Türkiye'deki 43 yıl boyunca istisnasız her konuşması Türkçe olmuştur.]
Sovyetler Birliği Bilim ve Sanat Akademisi davetlisi olarak Rusya'da kuramlarını anlattı. Moskova ve Leningrad evrenkentlerinde bilim kitapları Rusça'ya çevirtilerek okutuldu. Çekoslovak Bilim ve Sanat Akademisinin defalarca özel misafiri oldu ve kuramları üzerinde çalışan ekoller kuruldu. Kore, Japonya, Hindistan, Hong Kong, Kanada, Romanya, Fransa, Hollanda, İsviçre, Almanya ve daha birçok ülkelerde bilim konuşmaları yaptı, genç yaşta bilimde gösterdiği başarılarıyla milyonlarca gencin bilime heveslenmesine vesile oldu. Yıllar sonra karşılaştığı bilim adamları kendisini örnek alarak bilime girdiklerini söylemişlerdir. Miami evrenkentinde "Kuramsal Bilimler Merkezini" kurdu. Türkiye'de ilk yaz okullarını düzenleyerek sahalarının en ünlü bilim adamlarını Türkiye'ye davet etmiştir. O zamanlar birkaç yılda Türkiye bilim haritasına konacak duruma gelmiştir.
Hâlen Profesör Oktay Sinanoğlu, bir yandan bilimsel araş