Sadık Yalsızuçanlar, 01 Aralık 1962 tarihinde Malatya'da doğdu. Yedi çocuklu bir ailenin ikinci çocuğu. Babası Malatya'da sinema işletmeciliği yapıyordu. Onun işlettiği sinemalarda yüzlerce yerli yabancı film izledi. Melekbaba İlkokulu'nda, Kubilay Ortaokulu'nda okudu. Ortaokul son sınıfı, Dörtyol Hatay'da bitirdi. Dörtyol Deneme Lisesi'nden sonra Hacettepe Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'ne girdi. 1983 yılında mezun oldu. Yüksek lisansa başladı. Bir yıl sonra bıraktı. Bir süre İstanbul'da bir yayınevinde çalıştı. 1985 yılında Sivas Ulaş Lisesi'ne edebiyat öğretmeni olarak atandı. İki buçuk yıl burada, bir yıla yakın da Sivas Sabancı Lisesi'nde Türkçe ve edebiyat öğretmenliği yaptı.
1987 yılında TRT İzmir Televizyonu'na yardımcı prodüktör olarak tayin edildi. 2010 yılında TRT'den emekli oldu.
Ana başlıklı ilk öyküsü Yeni Asya gazetesinin kültür sanat sayfasında yayınlandı.
İlk kitabı Şehirleri Süsleyen Yolcu, 1986 yılında Birlik Yayınları arasında çıktı. Ve aynı yıl Türkiye Yazarlar Birliği'nin yılın hikayecisi ödülünü kazandı.
Ana yazı uğraşısı öykü olmasına karşın roman, masal, deneme, araştırma ve söyleşi türlerinde ürünler verdi.
İkinci öykü kitabı Gerçeği İnciten Papağan 1992 yılında yayınlandı.
Öykü dilindeki ana izleklerin ve damarın sürdüğü bu kitabıyla birlikte zaman zaman bir paragraftan oluşan kısa, açıkuçlu öyküsel metinlere de yöneldi.
Yalsızuçanlar'ın basılmış yetmişi aşkın kitabı bulunuyor.
Şark klasiklerinden on ikisini (Dede Korkut, Bostan, Gülistan, Kelile ve Dimne, Mem u Zin, Baharistan, Siyasetname vs. gibi) yayına hazırladı. On kitaplık bilgelik öyküleri dizisi derledi ve metinleri yeniden kaleme aldı.
Romanları, çeşitli dünya dillerinde çevrildi, İngiltere, Fransa, Almanya, Bosna, Bulgaristan, Mısır'da yayımlandı.
Edebi uğraşlarının yanısıra Yalsızuçanlar, sinema ve televizyonun doğasına ilişkin kimi eleştirel teorik kitaplar da kaleme almıştır.
Bunlar arasında yayınlandığında hayli ilgi toplayan Rüya Sineması, Televizyon ve Kutsal ile Tarafsızlık Masalı anılabilir. Rüya Sineması kitabıyla yazar, sinema ile rüya arasındaki olgusal ve metafiziksel ilişkileri konu edindi. Rüyaya dayalı bir sinema düşüncesinin kuramsal temellerini kurmaya çalıştı.
Kitaplarından bazıları: Gezgin, Anka, Cam ve Elmas, Varlığın Evi, Dem, Gerçeği İnciten papağan, Şehirleri Süsleyen yolcu, Kuş Uykusu, Garip, Ayan beyan, 40 Gözaltı Öyküsü, Kürtlerin Ateşle İmtihanı, Rüya Sineması, Tasavvuf Risalesi, Hiç, Sırlı Tuğlalar, Vefa Apartmanı.