Gazap Üzümleri John Steinbeck
İletişim Yayınları Gazap Üzümleri - John Steinbeck
Büyük Buhran döneminde yaşanan ekonomik krizin yol açtığı çaresizliği, derinden hissetmeye ne dersiniz? John Steinbeck’in deneyim ve gözlemlerinden yola çıkarak yazdığı en iyi eseri olarak kabul edilen "Gazap Üzümleri" adlı roman, 1930’lu yıllarda yaşanan gerçek olaylardan esinlenilerek kaleme alınan kült bir sanat eseri. Kapitalizmin etkilerini Joan ailesi üzerinden aktaran yazarın, dram türünde çarpıcı şekilde kurguladığı romanını okurken kendinizi âdeta o yıllarda yaşıyormuş gibi hissedeceksiniz! Gelin, hayatın içinden kusursuz tahlillerle yazıya aktarılan romanda sizi neler beklediğinden kısaca bahsedelim.
"Gazap Üzümleri" adlı kitabı neden okumalısınız?
Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra yaşanan Büyük Buhran döneminin toplumda yol açtığı köklü değişimlerin anlatıldığı roman 540 sayfadan oluşuyor. Eserinde kuraklığa, maddi zorluklara, tarımsal endüstrideki farklılaşmalara değinerek işçi bir ailenin yaşadığı zorlukları gözler önüne seren yazar; toplumun yapı taşlarının nasıl değiştiğini teker teker aktarıyor. Joad ailesi üzerinden tarihî, sosyolojik, ekonomik ve dini olguları da ele alan yazar; sefaletin ve acının yanı sıra insanların gerçekler karşısındaki yok olan umutlarını da okurlara çarpıcı bir gerçeklikle sunuyor. Kapitalist düzenin oluşturduğu yıkımı, iliklerinize kadar hissedeceğiniz "Gazap Üzümleri" adlı eser; John Steinbeck’in yaşamına ve kusursuz gözlemlerine dayanıyor.
Bunları biliyor muydunuz?
Steinbeck’in "Gazap Üzümleri" adlı eserinin, 1939 yılında ilk kez Viking Press tarafından New York'ta yayımlanmasının hemen ardından yoksulluk temasının insanları rahatsız ettiği gerekçesiyle ABD’de yasaklandığını biliyor muydunuz? Birçok ülke tarafından da yasaklanan eser; Amerikan kapitalizmini ağır bir şekilde eleştirdiği için dönemin zenginleri ve bankacıları tarafından eleştirilere ve gerçekliği olmadığına dair ithamlara maruz kalır. Yayımlanmasının ardından pek çok dile çevrilen ve dünya genelinde büyük yankı uyandıran roman; Türkiye'de ilk defa Rasih Güran’ın yaptığı çeviriyle 1946 yılında Remzi kitabevi tarafından yayımlanır. 1940 yılında Pulitzer Kurgu Ödülü; 1962 yılında ise Nobel Edebiyat Ödülü alan Steinbeck, ödülü hak etmediğine dair eleştiriler alsa da kaleme aldığı romanlarda benimsediği gerçekçi üslubu sayesinde okurlarının hayranlığını kazanmaya devam eder. Meşhur biyografi yazarı Jackson Benson, Steinbeck için "Dünyada onurunun satın alınmadığı ya da kazanılmadığı birkaç kişiden biriydi." ifadesini kullanır. Roman, yönetmen John Ford tarafından 1940 yılında sinemaya da uyarlanır. Bu eşsiz romanı okuduktan sonra dilerseniz orijinal adı "The Grapes of Wrath" olan "Gazap Üzümleri" (IMDb: 8.1) filmini izleyerek Joad ailesinin göç yolculuğuna farklı bir açıdan bakabilirsiniz.
Bu kitabı sevenler için diğer önerilerimiz
1968 yılında aramızdan ayrılan John Steinbeck’in makaleleri, öyküleri, gezi kitapları ve senaryolarının yanı sıra "Gazap Üzümleri" dışında 15 adet romanı daha bulunuyor. Yazarın bu eşsiz eserini okuduktan sonra dilerseniz "Yukarı Mahalle" ve "Fareler ve İnsanlar" adlı romanlarına da göz atabilirsiniz.
Katkıda Bulunanlar
Çevirmen:Rasih Güran
Neden idefix?
Siparişinizi teslim aldığınız tarihten itibaren 14 gün içinde iade edebilir, iade sürecinin tamamlanmasının ardındansa ödemenizi hızla geri alabilirsiniz.
Kullanıcı dostu ara yüzümüz tüm ihtiyaçlarınıza eksiksiz yanıt verebilmek için tasarlandı. Deneyiminizi uçtan uca kusursuz kılmak adına çağrı merkezimiz ve canlı destek hattımızla ihtiyaç duyduğunuz her anda yanınızdayız!
Siparişlerinizin bir an önce ulaşması için sabırsızlandığınızın farkındayız. Sunduğumuz farklı teslimat seçenekleri arasından size en uygununu belirlemeniz, siparişinizi olabildiğince çabuk veya dilediğiniz zaman aralığında sorunsuz bir biçimde teslim etmemiz için yeterli.