Yazıldığı dönemin şartlarını, yoksulluğu, eşitsizliği ve yaşanan acıları gözler önüne seren bir dünya klasiğiyle tanışmak ister misiniz? Rus edebiyatının değerli yazarı Nikolay Vasilyeviç Gogol'ün Palto adlı kısa öyküsüyle büyülenmeye hazır olun! Acının, çaresizliğin ve sevincin bir arada sunulduğu bu başyapıtın sürükleyiciliğine kapılabilirsiniz. Gelin, derin anlatımıyla yetişkin okuyucu kitlesine hitap eden Palto'da sizleri nelerin beklediğine kısaca değinelim.
"Palto" adlı kitabı neden okumalısınız?
Yalın ve akıcı bir dille yazılmış olan Palto, herkesin okuyup anlayabileceği türden bir hikâye sunuyor. Kitabın ana kahramanı Akakiy Akakiyeviç isimli bir adam olarak karşınıza çıkıyor. Eserde, bu genç adamın hayatı üzerinden devletin sınıfsal ayrıma göz yumması ve insanların yalnızlığa itilmesi irdeleniyor. İş yerinde en düşük rütbeli memur olan Akakiy, günlük iş rutini dışında hiçbir sosyal hayatı olmadan yaşıyor. Zorlu kış şartları yaklaşırken Akakiy kendine bir palto diktirmeye karar veriyor. Hayatında hiç sahip olamadığı gösterişi de bu paltosuyla elde ediyor ve insanlar tarafında fark edilmeye başlıyor. Gogol, gerçekçi bir bakış açısıyla kaleme aldığı bu eserde pek çok eleştiri barındırıyor. Çarpıcı hikâyesinden etkileneceğiniz Palto'yu tekrar tekrar okumak isteyebilirsiniz. Hayatınızın belli dönemlerinde okuyarak farklı anlamları keşfedeceğiniz bu kitap en sevdikleriniz arasına girmeye aday!
Bunları biliyor muydunuz?
Gogol'ün edebiyata "küçük insan" tabirini kazandırdığını biliyor musunuz? Peki, Palto kitabındaki hikâyeyi, katıldığı toplantıda anlatılan gerçek bir olaydan esinlenerek yazdığını duymuş muydunuz? Av meraklısı sıradan bir memurun zor şartlarda aldığı tüfeğini dereye düşürmesi olayından oldukça etkilenen Gogol, Palto eserini 1842 yılında yayımlar. İlk günden itibaren hem ilgi hem eleştirileri toplar. Yazıldığı dönemin Çarlık Rusya'sı tarafından kendi toplumunu aşağılamakla suçlanır ancak bu yapıt, Rus edebiyatı başta olmak üzere dünya çapında önemli bir yer edinir. Hatta Rus yazar Dostoyevski'nin Gogol'ün bu eserine ilişkin söylemiş olduğu düşünülen "Hepimiz Gogol'ün Palto'sundan çıktık." sözü, eserin önemini gözler önüne serer. Kolektif Kitap'ın 2012 yılında baskısını gerçekleştirdiği kitap, Elif Ersavcı'nın gerçekleştirdiği çeviriyle yazarın vermek istediği mesajları korur. Toplamda 72 sayfadan oluşan Palto, Türk okurlarını da hayran kitlesine dâhil etmeyi başarır.
Bu kitabı sevenler için diğer önerilerimiz
1852 yılında aramızdan ayrılan Nikolay Vasilyeviç Gogol'ün Palto dışında pek çok ölümsüz eseri bulunuyor. Yazarın bu eşsiz romanından sonra isterseniz çocuk okurlara da hitap eden Dikanka Yakınlarındaki Çiftlikte Akşam Toplantıları, toplumsal düzeni eleştirdiği Ölü Canlar ve sınıfsal farklılıkların bir memurun hayatı ile anlatıldığı Bir Delinin Anı Defteri adlı romanlarına göz atabilirsiniz.
Katkıda Bulunanlar
Çevirmen:Elif Ersavcı
Neden idefix?
Siparişinizi teslim aldığınız tarihten itibaren 14 gün içinde iade edebilir, iade sürecinin tamamlanmasının ardındansa ödemenizi hızla geri alabilirsiniz.
Kullanıcı dostu ara yüzümüz tüm ihtiyaçlarınıza eksiksiz yanıt verebilmek için tasarlandı. Deneyiminizi uçtan uca kusursuz kılmak adına çağrı merkezimiz ve canlı destek hattımızla ihtiyaç duyduğunuz her anda yanınızdayız!
Siparişlerinizin bir an önce ulaşması için sabırsızlandığınızın farkındayız. Sunduğumuz farklı teslimat seçenekleri arasından size en uygununu belirlemeniz, siparişinizi olabildiğince çabuk veya dilediğiniz zaman aralığında sorunsuz bir biçimde teslim etmemiz için yeterli.